Moet jij ook je verlof dit jaar helemaal zelf betalen deze zomer? Dan wil je misschien wel weten hoe je het meeste haalt uit de uurtjes die je bij de bakker, het magazijn of je lokale restaurant werkt. Wij belden even met Randstad en vonden bij hen 7 tips om zo snel mogelijk zo veel mogelijk centjes bij elkaar te sprokkelen.
1. Werk in ploegen
Als het echt op centen aankomt, dan werk je eigenlijk best in ploegen, da’s ook de conclusie van Jan Denys, woordvoerder van Randstad als wij hem bellen. “Veel jobs in de industrie werken met ploegensystemen en daar kan je een premie voor krijgen.” Wie dan ook nog eens de nacht trekt of in het weekend werkt, kan daar stevig extra mee verdienen. ’t Is misschien niet altijd even plezant om om vijf uur op te staan, maar je hebt wel meer aan je dag, en financieel komt het dus wel mooi uit. Hoera voor de vroege, zeggen wij!
2. Specialiseer
Maar ’t is niet alleen in de industrie dat er centen vallen te rapen. “Je kan ook specialiseren, zelfs als student. In de bankensector zijn ze altijd op zoek naar studenten die in hun master zitten en dus specifieke taken al kunnen uitvoeren.” Ook verpleegkundigen-in-opleiding en mensen die vlotjes meertalig zijn, hebben een grotere kans op de jobmarkt, en worden daarvoor beloond.
3. Denk breder dan je brutoloon
Centen zijn niet alles, dat verhaaltje heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. Maar bij Randstad horen we nog een ander advies. “Focus niet alleen op je brutoloon. Bij vele jobs, zoals in de horeca, komen er nog een paar andere dingen bij. Zo krijg je in restaurants of café’s, en op lokale festivals ook vaak fooien, dat kan flink schelen.”
4. Geef je weekends op
Als je liever in de week werkt en je weekends vrijhoudt, vind je waarschijnlijk wel een vakantiejob, maar voor eentje die echt goed betaalt, werk je best in het weekend. Da’s logisch, iedereen spendeert natuurlijk z’n luie zondag liefst op de zetel, maar dat wil zeggen dat het voor werkgevers ook veel moeilijker is om mensen te vinden. Weekend opgeven= kassa kassa, met andere woorden.
5. Plan je agenda niet dicht
Zeker van werk ben je natuurlijk nooit, maar wie een risico neemt en z’n uren vrijhoudt voor last-minute-gigs, zou ook wel eens in de prijzen kunnen vallen. “Wie op het laatste moment nog mensen nodig heeft, zal daar natuurlijk ook meer voor over moeten hebben”, zegt Jan Denys nog. “Vooral in de horeca, voor events en dergelijke, evenementen waarvan niemand op voorhand weet hoe veel volk er precies zal zijn, zijn er veel last-minute werknemers nodig.” Wie z’n agenda niet volledig volplant, zou soms dus wel eens een jobke kunnen scoren waar ze op een ander moment minder voor betaald worden.
6. Blijf niet te lokaal
Graag rond de eigen kerktoren hangen: da’s typisch Vlaams, maar dat wil niet zeggen dat het ook opbrengt. Natuurlijk heb dan je geen vervoerskosten, maar zaken aan de kust, en grote toeristische trekpleisters, zoals Plopsaland, zijn wel bereid om hun mensen iets meer te geven in ruil voor de lange pendel. “Niet alleen zijn de eisen daar hoog, ook omdat de meeste studenten van ver moeten komen, en een heel deel daarvan heeft geen rijbewijs of wagen. Bijgevolg betalen die jobs wel goed.” Eén retourtje naar de kust, graag.
7. Centen zijn niet alles
’t Gaat natuurlijk niet alleen puur om centen. “Een vakantiejob draait niet alleen om geld, ook je omgeving, je collega’s of de ervaring die je opdoet zijn relevant als je een vakantiejob uitvoert. Of je plezier aan je job overhoudt speelt ook hard mee”, zegt Denys. Da’s wel duidelijk ja. Een vakantiejob op je toekomstige werkplek? Wij denken dat dat dé manier is om connecties te leggen.