Een professor aan de universiteit van Louvain-La-Neuve (UCL) heeft een controversieel stukje over abortus in z’n syllabus staan. Daarin stelt de auteur van de tekst dat abortus te vergelijken is met verkrachting, toch een vrij choquerende uitspraak. Volgens de UCL is dit ‘onacceptabel.’
Je bent ’t misschien wel gewend dat je een choquerende tekst online vindt, maar in een lestekst is dat toch een ander paar mouwen. Want dit stukje tekst (zie hierboven) komt uit een cursus filosofie die gegeven wordt aan de eerstejaarsstudenten van de Université Catholique de Louvain (UCL), Louvain-La-Neuve dus.
Het basisidee van de auteur is dat abortus gelijkstaat aan “de moord op een onschuldig persoon.” In de tekst specifieert hij zelfs dat het “verachtelijk” is want de onschuldige is “niet in staat om zich te verdedigen.”
Nadien doet hij er nog een schepje bovenop: de auteur geeft toe dat abortus “volgens sommigen als immoreel kan gezien worden” maar dat het volgens hem eigenlijk “illegaal zou moeten zijn.”
Dites moi que le cours de philo BAC1 de ce prof invité par #UCLouvain est un hoax…. pic.twitter.com/Y8GckG7f4S
— florencehainaut (@FloHeyNo) 21 mars 2017
“Respect voor ieders vrijheid”
Om dat te doen, beroept hij zich op het “respect voor ieders vrijheid”, wat veel mensen gebruiken om abortus te legitimeren en wat hij toepast op verkrachtingszaken.
Volgens hem zou het bijvoorbeeld veel makkelijker worden om iemand te verkrachten als het niet meer illegaal is, want dan “is het de vrijheid van iedereen om te doen wat ze willen.”
De kwestie gaat meteen naar het hart van de academische wereld. Want als student wordt je net aangeleerd dat de vrijheid van gedachten en argumentatie superbelangrijk zijn. Maar hier vinden zelfs de studenten en hun organisaties dat de prof een stapje te ver is gegaan door deze specifieke tekst te gebruiken om die basisvaardigheden aan te leren.
“Doodscultuur”
Newsmonkey contacteerde het Synergie, Waalse Centrum voor Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen, die de tekst onthulde. Voor Baptiste Dethier, één van haar leden, is dit een “ongefundeerde filosofische redenering.”
Volgens Dethier zegt de auteur van de tekst dat abortus symbool is voor een “doodscultuur” zonder eigenlijk ooit echt gebruik te maken van solide argumenten. Da’s volgens hem dan ook meteen het gevaarlijkste aan de hele controverse. Want, de tekst heeft helemaal geen zelfkritiek en staat niet open voor discussie. Integendeel, zegt Dethier nog: ‘Het is heel moeilijk voor eerstejaarsstudenten, die pas 18 jaar zijn om kritiek te formuleren op zo’n vraag. Ze zijn meestal nog niet in staat om tegenargumenten te verzinnen.”
Je kan het hele document hier bekijken op de website van de RTBF.
UCL reageert
De autoriteiten van UCLl reageren intussen op hun website. De universiteit heeft de auteur van de tekst gecontacteerd en om uitleg gevraagd. Voor UCL staat het recht op abortus verankerd in de grondwet en staat het stukje cursus dus haaks op de waarden van de univ. In het kort: de tekst is “onaanvaardbaar.”
. @FloHeyNo Une réaction officielle des autorités de l'#UCLouvain sera communiquée dans la journée
— UCLouvain (@UCLouvain_be) 21 mars 2017