Het hipste en beroemdste Amerikaanse festival Coachella is vorig weekend van start gegaan. Ook tijdens het tweede weekend treden weer een aantal grote artiesten op in de Californische woestijn: Radiohead, Kendrick Lamar, Bon Iver, Lady Gaga, Lorde. Het festival staat bekend om zijn hippiesfeer met duizenden bloemenkransen, altijd mooi weer en beroemdheden uit het nabijgelegen Los Angeles die er op bezoek komen. Maar het festival is niet altijd rozengeur en zonneschijn. Hier 12 redenen waarom je liever niet naar Coachella wil gaan.
1. Het festivalterrein ligt in de woestijn.
Het is er warm, gemiddeld 32 graden en er is geen schaduw. Die verfrissende palmbomen staan in de VIP ruimte en de buitenpodia hebben geen grote luifel om onder te schuilen zoals die van Werchter of Pukkelpop. Op de enorme weide zelf zijn een aantal kunstwerken geplaatst die minimale schaduw bieden. ’s Avonds koelt het niet af, het blijft zo’n 20 graden en een fris briesje waait er niet. De wind in Indio en Palm Springs is altijd een zachte warme woestijnwind die aanvoelt als een warme ventilator, met wat extra zandkorrels.
2. Zand, zand en nog eens zand.
Hoewel je op foto’s en video’s veel groen gras ziet, is Coachella omringd door woestijngebied. Het gras is nep want het festivalterrein is geen weide zoals die in Werchter, maar een golfterrein. Dat houdt de occasionele zandstormen natuurlijk niet tegen. Daarom zijn een zonnebril en sjaaltje geen overbodige luxe voor wie aan het hoofdpodium staat. Zelfs artiesten hebben last van zanderigheid. Zo kon Pharrell Williams in 2014 zijn hit ‘Get Lucky’ niet live meezingen zonder tonnen zand in te slikken.
3. Hitte wegspoelen met een drankje?
Dat kan helaas enkel in de daarvoor voorziene ruimtes. Afgebakende zones op het terrein zijn bestemd om eten en drinken te consumeren. Zo hoeven de organisatoren achteraf geen golfterrein op te knappen en besparen ze op kuiskosten. Wie dacht van een gesmokkeld blikje Budweiser te kunnen genieten tijdens Kendrick Lamar, denkt beter twee keer na. Aan de inkom van het festivalterrein wordt er (op z’n Amerikaans) streng gefouilleerd, Passoa verstoppen in een Appelsientje-karton lukt hier niet. Wel staan er verspreid op de weide drankfonteintjes waar je flesjes water kan bijvullen.
4. Er zit een geurtje aan de organisatie
Coachella wordt georganiseerd door Golden Voice, dat een dochterbedrijf is van AEG Live, op Live Nation na ’s werelds grootste organisator van sport- en cultuurevenementen. Begin dit jaar kwam de organisatie in slecht daglicht te staan. Uit een artikel van de Washington Post bleek dat eigenaar van AEG Live en 39e rijkste man in Amerika, Philip Anchschutz, met zijn winst anti-LGBTQ organisaties alsook lobbyisten die de huidige klimaatveranderingen ontkennen steunt. Anchschutz reageerde op de beschuldigingen dat hij fondsen uitdeelt aan verschillende organisaties en dat hij, indien dit het geval is, inmiddels gestopt is met het sponsoren van anti-LGBTQ organisaties. Het kan dus best zijn dat de opbrengst van Coachella bij homofobe organisaties belandt of in de handen van lobbyisten tegen het klimaat. Anchschutz beweert echter dat het gaat om “fake news.” Een term die we leerden kennen bij een andere beroemde Amerikaan.
5. Geen vettige frieten of heerlijke loempia’s
Vergeet die extra portie mayonaise en megapita’s maar, op Coachella is enkel het beste van het beste eten te vinden. Lees: vegan en glutenfree, geen dikke pizza’s maar volledige restaurants met tafels en stoelen. Peruviaanse vissalade met ceviche, macaroni met kreeft of een waterijsje met proseco zal je niet met één bonnetje kunnen betalen. En opnieuw, een hot dog met avocado eten tijdens de set van Lady Gaga zal moeilijk zijn. Eten moet in de eetzone blijven, drinken in de drinkzone. Je zal dus genoeg tijd en geld moeten uittrekken voor een hapje en een drankje.
6. Het feestje is afgelopen om 1u
Net zoals bij Assepoester, eindigen de optredens wanneer de klok 12 keer geslagen heeft. Op vrijdag gaat Coachella nog wild met twee acts die tot 00u10 spelen, op zaterdag durft men al eens vijf minuten door de vingers zien en kan je feesten tot 5 na 12. Zondag is het festival echter al gedaan om 23u05. Wil je daarna nog feesten? Dan moet je de afterparties weten te vinden én er binnen zien te geraken. Naar huis keren? Zorg dan dat je voor 2u aan je auto bent, wiens auto dan nog op de parking staat, wordt weggesleept. Ter vergelijking: op Rock Werchter duren de optredens tot 1u en is er geen parking-curfew.
7. Veel voorang voor VIPs
Op het terrein zijn zones afgebakend voor VIPs, waar natuurlijk wel schaduw te vinden is. Beroemde sterren die slechts op bezoek zijn zoals bijvoorbeeld Rihanna en Katy Perry mogen vooraan in een apart vak staan. Deze ‘frontstage’ is bij Coachella veel groter dan bij een festival als Rock Werchter. Kijk je af en toe naar de livestream van het festival? Dan zal je zien dat er na tien rijen plots een lege ruimte is, daar staan alle “very important people” van hun cocktail te genieten. Niet alleen sterren zijn VIPs, de meeste zijn gewoon rijke Hollywoodbewoners. We kennen ze wel, de rich kids uit Beverly Hills die van vaderlief een grote auto krijgen voor hun 16e verjaardag en er dan mee naar Palm Springs rijden om een weekend te gaan feesten in de woestijn.
8. Let me take a selfie
Coachella is het walhalla van de selfie’s. Hoewel selfiesticks verboden zijn en er onlangs een dief met meer dan 100 gestolen smartphones gevat werd, is elk drankje, outfit of bloemenkrans een selfie waard. Zolang je die narcissi kan negeren is er geen probleem, maar geraak je nogal snel geïrriteerd door ijdele selfienemers, blijf dan thuis.
9. Kostenplaatje? 1500 euro zonder eten of drinken, in een tent
Als Belg een weekend Coachella meepikken kost zo’n 1500 euro. Het start bij een vliegtuigticket naar Los Angeles (500 euro) en een shuttlebus van LAX luchthaven naar Coachella (65 euro). Een drie-daagse pas voor dit jaar koste omgerekend 372 euro, met shuttle busticket van en naar de camping 406 euro (een VIP pass 839 euro en de VIP Parking 140 euro). Kamperen kan voor zo’n 105 euro. Wil je liever in een verfrissende hotelkamer slapen, houdt er dan rekening mee dat prijzen van hotels in de buurt met 140% stijgen tijdens de Coachella-weekends. Omgerekend ben je zo’n 550 euro kwijt voor twee nachtjes in een basishotel. De goedkoopste optie vanuit België? 1500 euro voor wie kampeert en verder niets eet of drinkt. Ter vergelijking: voor vier dagen Rock Werchter betaal je 236 euro, voor een combiticket Pukkelpop 199 euro.
10. Niet de meest casual outfits
Op de festivalweide staan een Sephora-stand en een H&M pop-up winkel. Dit zou al een belletje moeten doen rinkelen. Kledingketen H&M bracht exclusief voor het festival een Coachella-kledinglijn uit en die kan je dus ook shoppen op het festival zelf. In je favoriete bandshirt en een versleten short naar Coachella? Het is cool, maar niet de norm. Een bloemenkrans of een grote hoed, een lange jurk of bloemenhemd of een gucci diamanten bodysuit zijn het uniform bij uitstek. Niet alleen sterren proberen zich op hun best uit te dossen, ook doorsnee bezoekers halen hun mooiste outfits uit de kast. In een short en sneakers ben je dus al snel underdressed, hoewel je je daar op een festival niets van hoort aan te trekken.
11. Er scheelt iets met de techniek
Weekend één van Coachella werd getekend door het fiasco van Radiohead. Dat lag niet aan hen, maar aan de techniek. De band moest tot twee keer toe het podium verlaten omdat het publiek hen niet meer kon horen. Ook tijdens andere optredens is de techniek niet altijd even goed. Microfoons beginnen pas te werken na vijf minuten en de geluidsniveaus van de verschillende elementen zijn niet gelijkmatig afgesteld. In het verleden kampte Kanye en The 1975 ook al met technische problemen en het is afwachten of weekend 2 probleemloos zal verlopen. Op een ‘Music and Arts-festival’ is muziek een hoofdzakelijke component. Dat nu net dat onderdeel problemen ondervindt is een jammere zaak. Misschien moet Anchschutz de volgende keer wat minder aandacht besteden aan vegan hotdogs en wat meer aan deftig personeel.
Coachella is en blijft een van de grootste festivals in Amerika met een indrukwekkende line-up. Maar gelukkig hoeven we niet al die nadelen te doorstaan om van de muziek te genieten. Het festival werd vorig weekend namelijk grotendeels ge-livestreamd op Youtube. De highlights van al die optredens staan op hun Youtube-kanaal.