Het is een grote ergernis bij de Belgische pendelaar. Op de trein hebben we geen wifi. Op tram of bus hebben we soms gratis internet. Dus surfen op de trein of snel even een mail sturen naar een collega, dat gebeurt via 4G en vaak via onze telefoon. Hetzelfde geldt op de tram of de bus. Al zit er wel schot in de zaak. We vroegen hoe het nu concreet zit en wat de toekomstplannen van onze vervoersmaatschappijen zijn.
NMBS
Bij onze noorderburen bestaat het al even, en het werkt: wifi op de trein. Bijna alle intercitytreinen zijn er voorzien van draadloos internet. In België heeft de NMBS pas in 2016 tests gedaan met wifi in de trein. Gedurende enkele maanden werd er via twee systemen (op twee verschillende treinen) draadloos internet getest op de lijn Oostende-Eupen. Klanten kregen de kans om de voorziening te gebruiken en feedback te geven. “En het resultaat was bevredigend”, zegt de woordvoerder van NMBS.
Maar waarom is er dan nog altijd geen wifi op onze treinen als het technisch in orde is? “Dat komt omdat het project nog loopt. Er is niet alleen een technisch luik aan zo’n onderzoek, maar er is ook een financieel-commercieel gedeelte.” En aan dat financieel-commercieel luik wordt momenteel gewerkt. “Er is nog geen concrete datum, maar de kans is groot dat het er komt. Sowieso komt het eerst op onze nieuwste treinen.”
De Lijn
Op dit moment is er al wifi op bussen en trams van De Lijn. Lees: er is gratis internet op 250 bussen en trams in de grotere steden. Dat kan verwarrend zijn, want hoe weet je nu op welke bus of tram je gratis internet kan gebruiken? “Daarvoor kan je in de bus een sticker zien van Lijnnet“, aldus de woordvoerder van De Lijn. Let op: er is een datalimiet van 250 megabyte per persoon en per maand.
Er zijn 84 trams met wifi in Antwerpen, 41 in Gent en 10 kusttrams. Verder zijn er nog 115 bussen met gratis internet. Die rijden in Kortrijk, Oostende, Brugge, Aalst, Leuven, Hasselt en Genk. Dit zijn dan stadslijnen, bussen die enkel binnen de stadsgrenzen blijven. Daarnaast rijden er nog bussen met wifi rond tussen Sint-Niklaas-linkeroever, Antwerpen-Turnhout en Mechelen, Brussel-Leuven, Hasselt-Lanaken, Maastricht en Maasmechelen.
“Maar alle (ongeveer) 4.000 rijtuigen van de lijn uitrusten met gratis internet is onmogelijk. Het prijskaartje is veel te hoog. We werken daarvoor samen met een partner en die wil daar ook winst uit halen. Dus kijken we naar de drukste lijnen om daar wifi te implementeren.”
MIVB
In de meeste metro- en premetrostations is er al gratis draadloos internet. “Dit is nog niet in alle stations zo. Maar het wordt nu wel uitgerold”, zegt de woordvoerder. Tegen eind 2017 zou dat dan ook in orde moeten zijn. Gratis internet in de stations is een goede start. Want als je ondergronds staat te wachten, heb je soms minder mobiel bereik. En dan kan wifi al eens voor de redding zorgen.
Maar komt het ook op de toestellen? “Als de wifi is uitgerold in al onze ondergrondse stations, gaan we misschien bekijken of we ook onze ondergrondse toestellen gaan uitrusten met draadloos internet. En eventueel nog later bekijken we het voor onze bovengrondse rijtuigen. Want daarvoor zouden we 4G moeten omzetten in wifi.”