Boekingskosten zijn onvermijdelijk, maar waar betaal je eigenlijk voor?

Heb jij je vakantie al geboekt voor deze zomer? Veel mensen zijn nog op zoek naar hét perfecte vliegticket: niet te duur én niet te lang onderweg. Helaas zijn er ook altijd van die vervelende boekingskosten waar je niet omheen kan. Maar wat zijn die boekingskosten nu eigenlijk? En waarom verschillen ze op zo veel websites in prijs?

Je hebt het vast zelf al voor gehad: je vindt een supergoedkoop vliegticket en hoe dichter je bij de betaalpagina komt, hoe meer kosten er nog bijkomen. En hoewel je zelf kan kiezen hoeveel van die extra dingen je nodig hebt, zoals een annuleringsverzekering of een extra koffer, kun je niet omheen de verplichte boekingskosten. Niemand weet precies wat er precies bedoeld wordt met ‘boekingskosten’, dus wij belden eens naar CheapTickets om te horen hoe dat nu precies zit.

Kost van meerwaarde

We krijgen Annick Van Dyck aan de lijn. Zij is Corporate Brand & Communication Manager bij Travix, het bedrijf dat de website van onder andere CheapTickets beheert.

Zij vertelt ons dat boekingskosten eigenlijk de kost van meerwaarde zijn. Elke boekingswebsite probeert op zijn eigen manier om een meerwaarde te bieden aan hun klanten en per website verschilt de prijs voor die meerwaarde. Connections is bijvoorbeeld een reiswebsite die ook echte winkels heeft waar mensen terecht kunnen. Ook de kosten voor zo’n winkels worden terugbetaald via boekingskosten.

Een boekingswebsite is een service die jou verschillende opties voor vliegtickets geeft en om zoveel mogelijkheden te kunnen voorstellen, moet er achter de schermen hard gewerkt worden. Dat werk betaal je via boekingskosten. Bij CheapTickets willen ze alle luchtvaartmaatschappijen kunnen aanbieden aan hun klanten en die transparantie kost geld.

Met hun lokale klantenservice willen ze overal ter wereld mensen kunnen helpen. Als je rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij een ticket boekt is dat vaak niet mogelijk en sta je er alleen voor.

Als laatste wil CheapTickets uitpakken met een gebruiksvriendelijke website die op alle toestellen even makkelijk werkt. Dus laptop, tablet of mobiel heeft elk zijn eigen makkelijke interface en daar zit een volledig developersteam achter die ook hun brood moeten verdienen, via de boekingskosten.

iStock

Goedkoper dan luchtvaartmaatschappij?

En dan is er nog iets: hoe kan het dat een boekingswebsite er soms in slaagt om goedkopere tickets aan te bieden dan de luchtvaartmaatschappij zelf? Ook hier is een simpele verklaring voor: vaak worden vliegtickets in bulk aangekocht en dat zorgt voor een lagere prijs.

iStock

Tip om goedkoper te boeken

Nog één tip: als je bij CheapTickets op zoek gaat naar een vliegticket, zorg dan dat je zeker op de Belgische website zit, want daar zijn de boekingskosten 5 euro goedkoper dan op de Nederlandse website. Dat is op zich niet zo vreemd, want er wordt een lokale prijsstrategie toegepast.

Meer
door Redactie
Lees meer...