Het is 30 ° C buiten maar toch zit je neus helemaal vast door de airconditioner. Dolle pret … Je vroeg nochtans aan je collega’s om de airco af te zetten, maar met zweet op hun voorhoofd was het antwoord ‘Nee’. Helaas! Wist je dat je alle slijmen en kriebels in de keel kan vermijden? Wij hebben uitgezocht wat je moet doen om weerstand te bieden tegen de airconditioner op kantoor.
Eerst en vooral moet je weten dat airconditioning je gezondheid serieus kan schaden. Bij verkeerd gebruik geef je bacteriën veel vrijheid en loop je snel ziektes op.
Legionella
In airconditioners zit droog en stilstaand water waar verschillende bacteriën (o.a. legionella bacteriën) kunnen vormen. Hierdoor kan je al na enkele uren last hebben van keelpijn, hoofdpijn en zelfs koorts.
Wat moet je doen?
Vraag je werkgever regelmatig om de vloeistoffen in de airconditioner te controleren en te checken of de lucht wel zuiver genoeg is. Laat dit ook doen door professionals en niet door een collega. Check trouwens ook regelmatig de airconditioner in je wagen.
Thermische schok
Als het 30 ° C is, mag je de thermostaat niet meteen op 20 of 19 ° C zetten: zo krijg je heel snel een verkoudheid of zelfs een longontsteking.
Wat moet je doen?
Je moet er altijd voor zorgen dat de temperatuur tussen 5 en 8 ° C onder de buitentemperatuur ligt. Is het bijvoorbeeld 30 ° C? Zet dan je thermostaat tussen 22 ° C en 25 ° C.
Wat je ook kan doen is extra vitamientjes innemen zodat je tegen de bacteriën kan. Misschien is het geen slecht idee om eens een trui mee te nemen naar het werk, ook al is het 30 ° C …
Nog enkele tips
- Zorg ervoor dat de airconditioning niet in jouw richting blaast maar naar een raam of het plafond.
- Zet af en toe een raam open voor wat circulatie.
- Vraag aan je werkgever om te investeren in zonwering aan de buitenkant van het gebouw.
- Bespreek met je collega’s wat zij vinden van de airconditioning.