12 dingen die we altijd in ons leven moeten houden, hoe ouderwets ze ook worden

De tijden veranderen, dat liedje kennen we ondertussen wel. Krampachtig vasthouden aan dingen uit het verleden en die verandering tegenhouden heeft geen zin. Maar sommige dingen zijn zo leuk dat ze het gewoon waard zijn om in stand te houden, ook al worden ze kei-ouderwets. 

1. Afgedrukte foto’s

Je digitale foto-archief beslaat nu duizenden foto’s en je bekijkt ze zelden of nooit. Afgeprinte foto’s kunnen ten minste mee naar de bomma en voor wie een cadeau met emtionele touch zoekt: zelf een fotoboek maken met eigen commentaar wordt altijd geapprecieerd. 

Geen zin om te prutsen met Pritt? Maak een fotoboek met je digitale foto’s en laat die afprinten. 

2. Bordspellen

Candy Crush is misschien veel verslavender, maar Monopoly of Kolonisten met vrienden is toch een heel andere ervaring. Als ze tegen hun verlies kunnen toch.

Mag het wat moderner? De klassieke spellen vind je ook in een tabletversie. Of je kan spelen met elektronische dobbelsteen. 

3. Dagboeken

Net zoals typen om te leren minder resultaten oplevert, is ook het neerschrijven van je diepste gedachten op de laptop niet echt hetzelfde. En je wil toch niet vergeten hoe je moet schrijven?

Je wil toch ook een digitale kopie? Gebruik digitaal papier en een slimme pen.

4. Postkaarten

Sinds de opkomst van de sms, Facebook en wifi in hotels is het aantal vakantiekaartjes fel geminderd, maar ook voor andere gelegenheden is het op de terugweg. Terwijl het wel iets heeft dat iemand letterlijk neerzit en nadenkt over wat hij/zij jou toewenst. 

Te cliché? Maak ze zelf! Verstuur een vakantiekaartje met een vakantiefoto. Succes gegarandeerd. 

5. Notablokken

Je boodschappen- of to do-lijstje op je smartphone? Tot de batterij leegloopt natuurlijk… Papieren lijstjes kom je ook altijd weer tegen en zijn moeilijker te negeren. Plus: je kan het hangen waar je maar wil: ijskast, spiegel, voordeur!

Spice it up: gekleurd papier, schrijfstiften in toffe kleuren, stickertjes… niets van dat cleane smartphonegedoe. 

6. Uurwerken en klokken

Altijd handig, die klok op de digibox, je smartphone, de tv… tot de batterij leeg is en de stroom uitvalt. Tuurlijk, de batterij van je uurwerk/klok loopt ook leeg. Maar niet met dezelfde regelmaat. 

Moderne versie: de smartwatch, maar daarop is het nog even wachten. Ondertussen kan je behoorlijk crazy gaan met gewone klokken: de sociale mediaklok, de twitterklok of de klok van een meter.

7. Een fototoestel dat niet vastzit aan je smartphone

Ja, het is leuk om een foto ook meteen te kunnen instagrammen, twitteren of facebooken maar de kwaliteit (en het geklik) van zo’n gewone camera, dat hééft toch iets. 

8. Kleurpotloden en vingerverf

We kunnen ons niet voorstellen dat dit bedreigd is, maar hoe dan ook: het moet bewaard blijven. Tekenen en kleuren zijn leuke manieren voor kinderen om zich uit te drukken. 

Moderner alternatief: magnetische tekenborden, een tekenmachine of toverschilderijen

9. Telefoonnummers en adressen op papier bewaren

Handig als je smartphone het laat afweten en je iémand iets moet laten weten. Of om van die ouderwetse kaartjes te schrijven op vakantie. Dus scheur een blaadje uit dat notablok en steek het in je portefeuille. 

10. Echte kaarten

Leve de gps, maar het is altijd slim om een papieren exemplaar mee te nemen als back-up. Ook voor wandelaars is een (topografische) kaart gemakkelijk, dus die leren lezen kan echt geen kwaad.

Als je modern wil doen: op Google Maps de route uittekenen en daar screenshots van nemen. En hopen dat je batterij het niet begeeft natuurlijk. 

11. Artisanaal handwerk

Wie reist langs minder begane paden weet het wel: er zijn gezinnen (en landen) die recht gehouden worden op het knutselwerk en de handigheid van mannen en vrouwen. Het zijn niet altijd de hipste of de meest smaakvolle dingen, maar ze zijn wel eerlijk. 

12. Ne sjiekenbak

Een kinderversie van een gokspelletje want je weet nooit wat je zou krijgen. Allemaal rommel, natuurlijk, maar wie ging niet speciaal voor het kauwgomballenautomaat mee naar de supermarkt?
Meer
Lees meer...