Donderdag stijgt het kwik boven de vijfendertig graden, en voor sommigen wil dat zeggen dat er niet gewerkt moet worden. Zélfs voor wie achter een bureau zit, is 35 graden de cruciale grens. Maar hoe zit het voor de blokkende medemens? Moeten zij examen gaan afleggen? En kan je prof zomaar beslissen om je examen te verzetten wegens aanhoudende warmte? Wij zochten het uit.
’t Gebeurt niet veel, maar donderdag is het prijs: dan krijgen we een zomerdag van 35 graden en hoger. Voor mensen die buiten werken is dat het moment dat ze binnengeroepen worden en zelfs voor mensen met een kantoorjob moet je werkgever aanpassingen maken. Maar studenten, die blijven een beetje in de kou staan. Of net niet.
Bij de Universiteit Gent hebben ze alvast geen specifiek beleid, zegt Stefanie Lenoir. “In de nieuwe auditoria is er alvast geen probleem”, zegt ze aan newsmonkey. “Natuurlijk is de universiteit dit jaar 200 jaar oud, en in sommige gebouwen wil dat zeggen dat er geen airconditioning is. Maar in alle lokalen is wel ventilatie voorzien, en dat is in principe voldoende.” Want, zelfs als het niet drukkend warm is, kunnen sommige lokalen met een paar tientallen studenten in, duf aanvoelen.
Buiten? Waarom niet
Maar wie examen heeft, zal dus wel degelijk moeten opdagen, ondanks de warmte. Al zijn ze aan de UGent wel flexibel met waar dat examen juist plaatsvindt. “Wie een mondeling examen heeft, kan dat natuurlijk inplannen op een andere plaats, dat staat zeker vrij.” Al moeten er wel duidelijke afspraken worden gemaakt: niemand wil z’n examen een week moeten verschuiven omdat ze aan het verkeerde lokaal stonden.
De prof naar buiten verhuizen mag ook aan de Universiteit van Antwerpen. Binnen de grenzen van het redelijke is het daar niet onmogelijk, en alle studenten moeten natuurlijk op tijd op de hoogte zijn. Volgens hen valt examens afnemen (en afleggen) onder ‘licht administratief werk’ zegt Peter De Meyer van de UA.
“Maar bij administratief werk moet het binnen al 40 graden zijn eer we eigenlijk écht speciale maatregelen moeten voorzien. Toch zijn we wel wat flexibel met dit weer: je mag zeker een flesje water meenemen, het personeel krijgt ook pauzes. Maar een examen duurt zeker niet zo lang dat we ons beleid moeten aanpassen.” Voor de liefhebbers: in Antwerpen deelt Gate 15, de overkoepelende hogeschoolstudentenorganisatie, gratis ijsjes uit deze middag.
Studeren is lichte arbeid?
Aan de KUL zijn ook geen expliciete regels, laat Bregt Van Hoeyveld ons weten. “Als we het wettelijk kader doortrekken valt een examen afleggen inderdaad onder de noemer licht werk, maar we begrijpen dat niet alle studenten het met die categorisatie eens zijn.” De Leuvense universiteit let er vooral op dat de lokalen goed verlucht zijn, maar ze raden hun proffen niet aan om massaal naar buiten te verkassen.
“Praktisch ligt dat erg moeilijk”, zegt Van Hoeyveld. “De examenroosters liggen lang op voorhand vast, om dat opnieuw te organiseren zou te veel werk zijn. Het is belangrijk dat studenten ook de tijd en ruimte hebben om hun examen voor te bereiden. Buiten is dat niet altijd mogelijk.” Geen verkoeling en géén terrasje tijdens je mondeling examen dus.