De West-Vlaamse band King Hiss stond donderdag voor de derde keer op Graspop.
De mannen van King Hiss blikken tevreden terug op hun derde Graspop-concert.
King Hiss: De sfeer zat goed! Mensen beginnen ons blijkbaar wel te kennen. Er stond eigenlijk echt wel veel volk. Bij de vorige edities moesten we het volk echt de tent in lokken, terwijl het publiek deze keer al klaarstond. Ondertussen lopen er ook veel mensen met T-shirts van ons rond. Voor het optreden hebben we even gerepeteerd en in de auto heel dwaze muziek zitten beluisteren. We hebben geprobeerd niet teveel na te denken over het feit dat het om een belangrijk optreden ging. We hebben het aangepakt zoals bij een gewone show in een club. We waren veel meer ontspannen dan de vorige keren.
Een jaar lang niet gerepeteerd
King Hiss bracht vorig jaar een nieuwe plaat ‘Mastosaurus’ uit.
King Hiss: Alles wat we ervoor als band al gedaan hadden, ging echt in een heel snel tempo. We hadden een demo, het jaar daarna een EP, het jaar daarna een full-length, … We wilden even onze tijd nemen om na te denken over onze aanpak voor een nieuwe plaat. Voor we nummers begonnen te schrijven, hebben we daarom bijna een jaar lang niet meer samen gerepeteerd. Dat zouden we nu niet meer doen, want je geraakt zo uit routine. We misten ook samenspelen en gewoon pintjes drinken na een show. Daarvoor ontstonden nummers eigenlijk uit jams, door samen te improviseren. Alles ging heel spontaan. Voor ‘Mastosaurus’ hebben we op een heel andere manier nummers geschreven. We hebben toen heel hard op details gefocust. We hebben er echt tien maanden aan geboetseerd. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een boek. De nummers hebben een inleiding en een middenstuk. Er zitten verschillende lagen in.
Het is dan ook absoluut geen happy plaat geworden. ‘Mastosaurus’ vertelt het verhaal van een antiheld die een weg naar huis moet zien te vinden nadat hij een jaar gevochten heeft in een oorlog. Maar die oorlog is eigenlijk een metafoor voor zijn eigen leven. Het gaat over iemand die constant tegen zichzelf moet opboksen. En hij denkt dat hij het licht aan het eind van de tunnel zal zien door naar huis te gaan, maar dat gebeurt niet. Op het eind van het verhaal pleegt hij zelfmoord. Eigenlijk is dat verhaal een beetje een weerspiegeling van de donkere periode die onze zanger Jan doorgemaakt heeft. Gelukkig heeft hij geen zelfmoord gepleegd, natuurlijk.
Stoner rock of metal?
Ook King Hiss wil liever niet in het hokje van een metal-subgenre geduwd worden.
King Hiss: We krijgen vaak het label van stoner of sludge. Op zich vinden we dat niet erg, maar wij weten eigenlijk niet welk genre we juist spelen. We horen bepaalde artiesten gewoon heel graag en we denken dat onze songs een mengelmoes van genres zijn. Laatst werd een nummer van ons op Studio Brussel gedraaid. En dan zaten we zo naar onze eigen muziek te luisteren en hadden we iets van “ja, dat label past er eigenlijk wel bij, maar wat we doen is toch nét iets anders”. We leggen natuurlijk veel nadruk op de melodie. De arrangementen die we schrijven zijn redelijk pop-gericht.
Toekomstplannen
King Hiss: Zoals we al zeiden: In België beginnen mensen ons echt te kennen. Als het festivalseizoen niet bezig is, treden we vooral op in clubs. Nu gaan we proberen ook meer te focussen op Nederland. Deze zomer staan we nog op Alcatraz, Antwerp Metalfest, Rosrock in Nederland en Stemweder in Duitsland. We zijn ook aan een nieuwe plaat bezig. Maar deze zomer ligt de focus echt op optredens. In december gaan we ook op een clubtoer met Chanel Zero. Samen met Evil Invaders verzorgen we het voorprogramma.