Serie om dit weekend te bingewatchen: Bates Motel, een lange spannende prequel op Psycho

Het is altijd een beetje gevaarlijk om een klassieker als uitgangspunt voor een serie te nemen, zeker als het om een legendarische film van de grote Alfred Hitchcock gaat. In 1960 bracht de regisseur Psycho uit, een horrorfilm die terecht één van de grote voorbeelden in het horrorgenre werd. Zo’n 53 jaar later kwam er dan een serie die als een soort prequel op de gebeurtenissen uit de film van start ging. En dat is deze week onze kijktip.

De film van Hitchcock is zelf gebaseerd op een boek van Robert Bloch, maar zoals dat wel vaker gaat met de beste verfilmingen is de meerderheid dat boek al lang vergeten. De film dus, en die vertelt het verhaal van Norman Bates, een hoteleigenaar in een afgelegen stadje. Hij krijgt het bezoek van Marion, een jonge vrouw die net een pak geld van haar baas gestolen heeft zodat ze kan trouwen met haar vriend. Om de politie op een dwaalspoor te zetten ruilt ze haar auto en is ze verplicht om ergens te logeren waar niemand haar zou zoeken.

Norman nodigt haar uit om in het huis naast het motel te komen dineren, maar daar wil z’n moeder niks van weten. Dus brengt hij haar eten naar haar kamer, waar ze een gesprek voeren over onder andere Normans moeder. Marion raadt hem aan om z’n moeder in een instelling te laten opnemen. Die avond wordt Marion vermoord onder de douche. Alleen al die scène kent werkelijk iedereen, ook al hebben ze daarom de film zelf niet gezien.

De moordenaar is een vrouwelijke figuur, en dus leiden de verdenkingen meteen naar Normans moeder. Daarop besluit die het lichaam en haar bezittingen te verbergen.

Meteen een moord

De serie situeert zich aanvankelijk nog voor het bezoek van Marion. De eerste seizoenen zijn zo een prequel op Psycho, om vervolgens tot de gebeurtenissen van de film zelf te komen. Norman en zijn moeder Norma Bates zijn net verhuisd naar een motel dat ze samen zullen runnen. Al meteen voel je de vreemde sfeer die ook in de films van Hitchcock hangt, hoewel de serie aanvankelijk z’n eigen koers vaart. Zo duurt het een paar seizoenen voor je echt gaat merken dat Bates Motel de beroemde film als voorbeeld heeft genomen.

De toon wordt echter wel meteen gezet, want al in de eerste aflevering krijgen we een moord te zien. De serie laat er echter geen twijfel over bestaan wie de dader is aangezien we Norma haar slachtoffer in beeld zien doden. De man in kwestie is de vorige eigenaar van het motel, en als je zijnn gedrag voor z’n dood ziet, ga je mogelijk nog sympathie krijgen voor Norma. Dat is uiteraard de bedoeling, want de serie wil meteen spelletjes met je gevoelens gaan spelen. Norman blijkt nog onschuldiger dan zijn moeder, en net zoals in de film besluit hij haar direct te helpen bij het verbergen van de moord.

Langzaam naar de film

Zo zijn er nog wel wat parallellen met de uiteindelijke ontknoping die we uit de film kennen. Verwacht je dus niet aan een rustige aanloop waarin we Norman en Norma een normaal leven zien leiden. De twee hebben ook een vreemde relatie, aangezien Norma als de dood is voor interesse van meisjes voor haar zoon. Je zou bijna medelijden gaan krijgen met Norman, maar zelf reageert hij ook erg vreemd wanneer z’n moeder met andere mannen omgaat.

Het maakt dat Bates Motel volgens sommige kijkers in het begin toch op een veilige afstand van Psycho is gebleven. De reeks werd al eens vergeleken met een bleke versie van Twin Peaks. Vanaf het vierde seizoen is het gedaan met verstoppertje spelen en zie je echt de Norman uit de film van Hitchcock opstaan. Hoewel het z’n moeder is die de moorden pleegt, begint hij te twijfelen of het bloed niet aan z’n eigen handen kleeft. Daarna zal de wereld van Norman helemaal instorten.

3 personages om te zien:

1. Norman Bates (Anthony Perkins)

Meer dan in de gemiddelde serie zijn enkele personages in Bates Motel van cruciaal belang voor de toon van het verhaal. Zoals in een goed boek moet je in de ziel van de personages kunnen kijken om te zien wat er zich in hun verdraaide wereld afspeelt. Komt dit niet goed over, dan krijg je een flauwe thriller waarin het psychologische aspect ontbreekt. In dat geval zou je Norman een koelbloedige moordenaar kunnen noemen, terwijl er uiteraard veel meer aan de hand is.

Norman is geworden wie hij is door de manier waarop z’n moeder hem behandelt. Ze beschermt hem te veel en geeft hem geen ruimte om zich zoals een normale jongeman te ontplooien. Daarom is de serie dus een interessante prequel op Psycho, aangezien je meermaals te zien krijgt hoe het legendarische personage Norman Bates tot stand is gekomen.

Dat maakt dat de serie ook staat of valt met de acteerprestaties. En aangezien Bates Motel heel goed onthaald werd, kunnen we besluiten dat Freddie Highmore z’n rol met glans gespeeld heeft. Hij is pas 25 jaar, en toch heb je hem voor Bates Motel gegarandeerd al in een film gezien. Zo was hij bijvoorbeeld de kleine Charlie in Charlie & The Chocolate Factory met Johnny Depp. Toen al werd hij met prijzen bekroond, maar het is zonder twijfel z’n prestatie in deze serie die hem van belofte tot acteur gevestigd heeft.

2. Norma Bates (Vera Farmiga)

Alles wat we over Norman Bates te zeggen hadden valt mogelijk nog meer op de schouders van Norma Bates. Zij is de zieke geest die de motor van het hele verhaal doet draaien. Al in de eerste scène besef je dat er iets mis is, want daar lijkt ze volkomen onbewogen wanneer Norman het lijk van haar overleden echtgenoot vindt. Als een goede psychopate slaagt ze er wel in om je als kijker rond haar vinger te winden, zodat je haar zeker in het begin nooit zwaar gaat veroordelen.

Vera Farmiga had zeker een Emmy verdiend voor haar acteerprestatie in Bates Motel, maar verder dan één nominatie is ze nooit gekomen. In 2013 ging Claire Danes door het succes van Homeland met haar Emmy lopen. In het horrorgenre heeft de actrice in elk geval haar plaats in de geschiedenisboeken wel veroverd. Naast haar rol als Norma Bates was ze ook te zien in films als Joshua – nog een verhaal dat zeker een Hitchcock-sausje gekregen heeft – en Orphan. En voorts had ze ook een rol in de twee The Conjuring-films.

3. Emma Decody (Olivia Cooke)

Het is moeilijk om een derde personage uit te kiezen, aangezien ze allemaal ergens diep in de schaduw van de twee hoofdrolspelers staan. Emma Decody is een jong meisje dat de beste vriendin van Norman zal worden. Natuurlijk doorbreekt ze zo de barrière die Norma rond haar zoon heeft ingesteld, waardoor ze snel oog in oog met elkaar komen te staan. Aangezien Emma gezondheidsproblemen heeft en met een zuurstoftank aan haar zij moet leven, vraagt Norma meteen ongestoord hoelang ze nog heeft. Daaruit leren we dat Emma volgens de verwachtingen niet ouder dan 27 jaar zal worden.

Olivia Cooke is een 23-jarige Britse actrice die in Bates Motel zowat haar belangrijkste rol mocht spelen. Al zullen we zeker nog van haar horen, want ze heeft een rol in een nieuwe film van Steven Spielberg, die volgend jaar zal verschijnen.

Waarom kijken?

Bates Motel is die zeldzame keer dat een prequel of remake van een absolute klassieker niet faalt. Meer nog dan een film moet een serie dat psychologische aspect uit een boek naar het scherm kunnen vertalen en daar slagen de serie en de sterke cast uitstekend in. Eigenlijk is het uitgangspunt simpel: een moeder kan haar zoon niet loslaten, waardoor die niet zoals zijn leeftijdsgenoten kan opgroeien. In de meeste gevallen zal de zoon zich uiteindelijk wel losrukken uit het moederlijke nest, maar net zoals in de oude mythologie gebeurt dat hier niet en wordt alles tot de top gedreven.

Bates Motel is daardoor een modern Grieks drama. Vanaf de eerste seconde besef je als kijker dat je geen happy end moet verwachten. Toch blijf je 50 afleveringen lang zitten om het onvermijdelijke te zien gebeuren. Als een donkere serie daarin slaagt, mag je over een pareltje spreken.

Wie van horror en psychologische thrillers houdt, moet de reeks zeker gezien hebben. Maar Bates Motel slaagt er ook in om een breder publiek aan te spreken. Juist omdat de serie in het begin een grens met de film respecteert en een tijdje z’n eigen ding doet. Pas naar de finale toe dringt de reeks de wereld van Alfred Hitchcock binnen, maar op dat moment heeft ze al lang ons respect afgedwongen waardoor we sowieso niet meer loslaten. Aangezien de serie ook een paar eigen verhaallijnen af te ronden heeft, mag het niet zomaar eindigen met de film en gaat Bates Motel nadien nog een stapje verder.

We hebben de serie opgenomen in onze rubriek van reeksen die je moet bingewatchen, maar uiteraard is het wel een beetje zwaar om hier zes uur lang naar te kijken. Als je zelf niet volledig dol wil draaien, moet je het misschien beperken tot twee of drie afleveringen op rij, zodat je even kunt ontsnappen uit de duistere wereld van Norman en Norma. Tenzij je een getrainde thriller-kijker bent natuurlijk.

Eind april kende de serie in het vijfde seizoen z’n ontknoping, dus je zou ze in principe in één ruk volledig kunnen uitkijken. Voorlopig biedt Netflix bij ons echter maar drie seizoenen aan. Het vierde seizoen, waarin de serie dus toch een beetje van koers verandert en nog straffer wordt, staat volgens onze bronnen in het voorjaar van 2018 gepland op Netflix. Ook 2BE heeft al enkele seizoenen uitgezonden.

Meer
Lees meer...