Gin-tonic heeft afgedaan: dit zijn dé 4 cocktails van zomer 2017

Gin-tonic is een standaarddrank geworden zoals bier of wijn. Hoog tijd voor een nieuw hipsterdrankje dus! De nieuwe hippe cocktails zijn eerder basic met relatief weinig ingrediënten. Proost: dit zijn dé drankjes van zomer 2017.

1. De Dark ’n Stormy

Albert van Beeck Calkoen van Mister Cocktail is het met ons eens: Gin-tonic is passé. De Dark ’n Stormy daarentegen is aan een opmars van jewelste bezig. De hoofdingrediënten van de cocktail zijn rum en gemberbier. Fris én pittig!

Recept

De simpelere cocktails zijn weer helemaal terug. Zin om zelfs zo’n De Dark ’n Stormy te mixen? Dan heb je deze ingrediënten nodig:

  • 4,5 cl bruine rum (van bv. Havana Club)
  • Een flesje gemberbier (van bv. Fever Tree)
  • 1 cl falernum (een zoete siroop die op de Caraïben wordt gebruikt)
  • 5 ijsblokjes
  • 2 limoenstukjes
  • Een longdrinkglas

Next step:

  • Vul het glas met ijsblokjes.
  • Voeg rum en siroop toe
  • Knijp een limoenstukje uit in het glas
  • Vul het glas met het gemberbier en roer even
  • Serveer de Dark ’n Stormy met een lepel, rietje of roerstokje en het andere limoenstukje

2. Rosé Aperol Spritz

Niets heerlijker dan in de zomer een fris roséwijntje boozen of een flinke scheut Aperol Spritz in je cocktail plonsen, toch? Je moet niet langer een hartverscheurende keuze tussen de twee maken: de combinatie van Aperol en rosé is dit jaar helemaal hot (figuurlijk dan). Ook deze cocktail is supersimpel: je gooit je flessen prosecco de deur uit en giet gewoon roséwijn bij de Aperol Spritz. Specialisten raden aan om sprankelende wijn te gebruiken, zodat de fleurige textuur van het drankje niet verloren gaat.

Recept

Zelf maken? Je kan heel simpel gewoon de twee dranken bij elkaar voegen. Voor de fijnproevers is hier één uitgebreider recept van Bon Appetit.

Je ingrediënten:

  • ¾ beker passievruchtensap (belangrijk: alleen koud fruitsap gebruiken, anders zal je drankje zurig smaken)
  • ¼ beker Aperol Spritz
  • ¼ beker limoensap
  • 4 theelepels suiker
  • 1.750 ml roséwijn
  • Stukjes pompelmoes (optioneel, om te serveren)

Next step:

  • Giet het passievruchtensap, het limoensap, de suiker, en Aperol Spritz in een kan
  • Roer totdat de suiker opgelost is
  • Giet de roséwijn erbij
  • Serveer het drankje in grote wijnglazen met ijsblokjes
  • Classy pluspunten voor wie pompelmoesstukjes als versiering gebruikt

3. Espresso-tonic

Weg met de gin, in goes the coffee! Het concept leek ons eerst heel absurd, maar aangezien mensen ook whiskey, wodka en cognac in hun koffie kieperen, is een alcoholvrije cocktail op basis van tonic en een kopje troost zo gek nog niet. In de VS en Australië is het al razend populair en de trend waait met volle vaart naar Europa over.

Recept

Ook deze is heel easy:

  • Doe 4 klontjes ijs in een groot glas
  • Voeg een flesje tonic toe
  • Zet een verse espresso
  • Giet de espresso in het glas
  • Goed roeren
  • Optioneel: een schijfje limoen

4. Lillet

Oldie maar goldie! De Franse cocktail Lillet is helemaal terug. Steeds vaker zien we het drankje opduiken in cafeetjes, strandbars en in het nachtleven. Het ziet er niet naar uit dat Lillet zijn race to the top zal stoppen. Het drankje zelf bestaat uit 17 procent alcohol en wordt gefabriceerd op basis van streng geselecteerde wijnen en natuurlijke fruitlikeuren.

Recept

Je kan Lillet op honderden manieren drinken: on the rocks, met vruchtensap, met frisdrank, … Gebruik je fantasie! Newsmonkey koos twee recepten voor je uit:

Lillet Vive

  • Giet 5 cl Lillet Blanc in een glas met ijsblokjes
  • Giet daar nog eens 10 cl Tonic bij
  • Voeg een schijfje komkommer toe
  • Werk af met een muntblaadje of een aardbei (optioneel)

Lillet Hugo

  • Giet 5 cl Lillet Blanc en een dosis vlierbloesemsiroop in een glas met ijsblokjes
  • Giet 10 cl spuitwater toe
  • Voeg een schijfje limoen toe
  • Werk af met muntblaadjes (optioneel)

Meer
Lees meer...