Acteur Stefaan Degand verliest zijn vrouw en ongeboren kind aan hersenvliesontsteking

Stefaan Degand (38), gekend als jurylid in De Slimste Mens, heeft zijn vrouw en ongeboren kind verloren. De zwangere Julie (31) lag al sinds afgelopen weekend in coma nadat ze een hersenvliesontsteking kreeg. Ook hun kindje kon niet meer gered worden.

Stefaan Degand raakte bij het grote publiek bekend dankzij zijn rol als Dieter De Leus in De Ronde. Met zijn vrouw Julie, had hij één dochter Mila die in oktober 2014 geboren werd. De twee verwachtten nog een tweede kindje, maar dat overleed gisteren samen met de moeder aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Zo meldt Het Laatste Nieuws.

Wat is een hersenvliesontsteking?

Er bestaan twee soorten ontstekingen. Een virale hersenvliesontsteking is ongevaarlijk en gaat over na een paar weken. Een bacteriële hersenvliesontsteking is wel gevaarlijk. Als er niet snel wordt ingegrepen, kan de patiënt op enkele uren of dagen in een coma belanden of zelfs sterven. Zo’n 3-20% van de patiënten halen het niet. Patiënten die wel herstellen, kunnen nog last hebben van onder andere verlammingen, verlies van het gehoor of gezichtsvermogen. Symptomen van een hersenvliesontsteking lijken op die van een griep: plotselinge hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken, spierpijn, lichtschuwheid, sufheid. Hoe kan je hersenvliesontsteking dan onderscheiden van griep? Bij hersenvliesontsteking krijg je vaak ook rode puntjes op de benen, maar vooral nekstijfheid is een ernstige indicator.

Hoe beschermen?

De bacteriën die hersenvliesontstekingen veroorzaken komen vaker voor bij kinderen. Daarom is het belangrijk wanneer je vaak in de buurt van kinderen komt, op tijd en stond je handen te wassen om verdere infectie te voorkomen. Ook houdt je best afstand van besmette personen. De bacteriën zijn besmettelijk en verspreiden zich makkelijk via gedeeld eten, drinken, handdoeken en andere voorwerpen. Geraak je toch besmet, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter. In België krijgen kinderen vaccins tegen bacteriën die het vaakst hersenvliesontstekingen veroorzaken, zoals meningokokken, pneumokokken, bof en polio. Maar een volledige bescherming tegen hersenvliesontstekingen is niet mogelijk. Ben je in contact gekomen met een besmet persoon? Dan kan je dokter preventief antibiotica voorschrijven.

Getty
Meer
Lees meer...