Steeds meer toeristische plaatsen verbieden drones, maar waar ben je wel nog welkom en wat moet je daarvoor doen?

Drones zijn steeds populairder en ook steeds betaalbaarder, maar dat succes heeft ook zo zijn nadelen. Meer en meer landen verbieden het gebruik van de vliegende camera’s op toeristische plaatsen. Omdat het niet eenvoudig is om te weten te komen waar je nu wel of niet mag vliegen, geven wij hier een overzicht.

Eerst en vooral moeten we kijken naar België want ons land is een van de strengste ter wereld. Hier mag je enkel met een drone vliegen van minder dan 1 kilogram en dat maximum 10 meter hoog, boven privédomein. Wie een zwaardere drone heeft of hoger wil vliegen, moet een examen afleggen en hem registreren.

Europa

In andere Europese landen zijn de regels veel minder streng. Zo mag je in de meeste landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Portugal en Spanje 120 meter hoog vliegen. In Italië is 70 meter de limiet en in Frankrijk 150 meter. Je moet er uiteraard ook altijd voor zorgen dat je drone zichtbaar blijft (en dus niet ’s nachts of te ver vliegt), je geen mensen in gevaar brengt en je niet te dicht komt bij luchthavens. Voor complete informatie per land ga je best naar de Global Drone Regulation Database of vraag je het na aan de toeristische dienst van een land.

Naast die algemene reglementen zijn er ook steeds meer zogenaamde no drone zones in toeristische zones. Zo is het in Londen verboden om te vliegen boven de Tower of Londen, The London Eye, Buckingham Palace, Westminster Abbey en alle grote voetbalstadions. Wel is het toegelaten om in te filmen in de meeste natuurdomeinen in het Verenigd Koninkrijk, maar daarvoor moet je wel toestemming vragen. Hetzelfde geldt voor Tate Modern.

In Spanje hou je je drone maar beter weg van de Sagrada Familia in Barcelona of de Teide op Tenerife en ook het Colosseum is verboden terrein. Boven Auschwitz (Polen) en boven de Eiffeltoren (Frankrijk) mag je dan weer wel filmen met toestemming. Voor meer informatie over no drone-zones kan je terecht op CanIFlyMyDrone.

Amerika

Ook in de Verenigde Staten mag er gevlogen worden tot 120 meter hoogte en niet in de buurt van luchthavens. Er zijn echter wel heel wat locaties waar drones verboden zijn. Zo geldt er een algemeen verbod in Nationale Parken (zie filmpje). Ook in alle parken van Disney, boven de Golden Gate Bridge of boven Washington DC is het verboden. Ook bij andere bestemmingen kijk je best eens na of raadpleeg je de website Hivemapper.

In Canada zijn de regels gelijkaardig. De maximumhoogte is hier 90 meter en ook hier zijn Nationale Parken en luchthavens verboden terrein. In Mexico ligt de maximumhoogte op 120 meter en het maximumgewicht van je drone op 2 kilogram, maar ook hier zijn populaire toeristische bestemmingen zoals Chitzen Itza verboden.

Ook in Zuid-Amerika gelden gelijkaardige regels. Het gebruik van drones is meestal toegelaten, behalve op de populaire toeristische bestemmingen zoals de Galapagoseilanden, Machu Picchu, …

Afrika en Australië

Noord-Afrika is een van de strengste regio’s op het vlak van drone’s. In Marokko is het importeren van een drone verboden en ook in Algerije en Egypte kan je drone in beslag worden genomen. In veel andere Afrikaanse landen mag je enkel filmen met een drone als je een speciale vergunning aanvraagt. Vaak is die niet goedkoop en kan de aanvraag lang aanslepen. En zelfs dan zijn safariparken, zoals het Kruger Park in Zuid-Afrika, nog vaak verboden terrein.

Om in Australië te vliegen met een drone moet je vijf werkdagen op voorhand een aanvraag indienen. Dan mag je vliegen met een drone tot 2 kilogram. Voor zwaardere drones bestaat er een complexere procedure.

Azië

In Rusland moet je altijd toestemming vragen aan de lokale regering, anders riskeer je een boete tot 12.000 euro. China is een van de meest soepele landen qua regulering, niet per toeval omdat het ook de marktleider is wat betreft de productie van drones. Sinds kort zijn de regels voor Chinese eigenaars van een drone verstrengd, maar toeristen mogen nog altijd vliegen met iedere drone onder de 7 kilogram. Alleen Peking en delen van de Chinese Muur zijn verboden terrein, naast uiteraard luchthavens en militaire domeinen.

In Turkije zijn drones onder de 4 kilogram toegestaan tot een hoogte van 100 meter. Voor veel andere populaire Aziatische landen zijn de regels niet duidelijk. Meestal is het gebruik van drones toegestaan, al moet je je toestel wel vaak laten registreren. Om zeker te zijn informeer je best bij de toeristische dienst van het land of je reisbureau.

Belangrijk is ook nog te vermelden dat al deze regels enkel van toepassing voor recreationeel gebruik. Wie zijn beelden commercieel wil gebruiken, valt bijna altijd onder aparte regelgevingen.

Meer
Lees meer...