Het ministerie van Toerisme barricaderen, een bouwverbod voor hotels opleggen, toeristen weigeren om openbare gebouwen te bezoeken, … In sommige drukbezochte steden zijn ze de toeristen liever kwijt dan rijk. Terecht of niet? In deze vijf Europese steden zit de ergernis blijkbaar het hoogst.
1. Venetië
“In juli en augustus is de stad tegenwoordig een oorlogszone”, zegt Paola Mar, hoofd van de dienst Toerisme van Venetië, in de Britse krant The Independent. Met 30 miljoen toeristen per jaar kunnen de 55.000 stadsinwoners amper nog betaalbare woonruimte vinden. Heel wat toeristen veroorzaken er overlast door bijvoorbeeld in het kanaal te springen. Bovendien zijn de gigantische cruiseschepen die er aanmeren voor hen een doorn in het oog.
2. Palma (Majorca)
“Toerist, jij bent de terrorist” en “vluchtelingen welkom, toeristen: ga naar huis”, luidden de graffiti-leuzen op verschillende muren in Palma. De hoofdstad van Majorca kreunt al lang onder overlast door dronken toeristen. Zo maakte burgemeester Antoni Noguera begin deze maand na meerdere vechtpartijen nog bekend dat “bezoekers die door dronkenschap voor problemen zorgen niet meer welkom zijn”. Verschillende burgergroepen pleiten er voor maatregelen om het toerisme in te dammen, zoals een extra toeristentaks en een beperkt alcoholverbod. Deze zomer hebben boze stadsbewoners zelfs het ministerie van Toerisme gebarricadeerd.
3. Amsterdam
“Alles wijst op een tsunami. Amsterdam wordt een soort Disneyland”, zegt Amsterdammer Stephen Hodes in de Nederlandse krant Het Parool. De overlast is nu zo groot dat de stadsinwoners zelf oplossingen voorstellen aan de gemeenteraad. Officiële cijfers voorspellen een groei van 17 miljoen bezoekers in 2015 tot 23 miljoen in 2025.
4. Barcelona
Hét symbool van het verzet tegen het massatoerisme is Ada Colau, de burgemeester van Barcelona. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Nog geen twee maanden nadat zij in juni 2015 de verkiezingen won, toonde ze dat het haar menens was, en nam ze maatregelen die de burgers van Barcelona met open armen verwelkomden. Ze schortte vrijwel meteen de vergunningen van 29 nieuwe projecten op, legde de verhuur via online platformen als Airbnb aan banden, en verwees de plannen om van de beroemde wolkenkrabber Torre Agbar een hotel te maken naar de prullenbak.
Begin dit jaar zette Colau nog een stap verder, door als eerste stad in Europa een ‘hotelstop’ in te voeren. Barcelona werd opgedeeld in vier zones. In de rode zone, de centrumzone, mogen helemaal geen hotels meer worden gebouwd, ook niet als oude accommodatie verdwijnt.
5. Dubrovnik
Met dank aan haar ommuurde oude centrum, de adembenemende uitzichten over de Adriatische Zee, én de prominente rol in Game of Thrones, is de Kroatische kuststad Dubrovnik een van de populairste bestemmingen van Europa geworden. Dat meldt omroep France24.
Vorig jaar ging een recordaantal van 1 miljoen reizigers erheen, wat voor een stad met slechts 43.000 inwoners een overrompeling betekent. De groeiende ongerustheid over de vele historische gebouwen deed burgemeester Andro Vlahušić beslissen om een limiet te plaatsen op het aantal toeristen dat de oude stad dagelijks binnen mag. De controle gebeurt via bewakingscamera’s, die aan de vijf ingangen van de muur de binnenkomende toeristen tellen. Zodra de teller op 8.000 staat, wordt groepen toeristen de toegang ontzegd en wordt het verkeer omgeleid.