Italië wil militairen naar Libische wateren sturen in strijd tegen mensensmokkel van vluchtelingen naar Europa

Italië wil militaire schepen en helikopters naar Libische territoriale wateren sturen om de mensensmokkel van vluchtelingen naar Europa tegen te gaan. Ook wil het land hulporganisaties, die er mensen uit de Middellandse Zee redden, een gedragscode opleggen. Artsen Zonder Grenzen liet al weten dat het die code van Italië niet zal ondertekenen.

De Italiaanse regering heeft in het parlement in Rome een plan voorgelegd om het leger naar Libische territoriale wateren te sturen. Dat meldt persbureau Belga. De Libische regering gaat ermee akkoord dat Italiaanse marineschepen daar mensensmokkelaars gaan aanpakken.

De Italiaanse kustwacht heeft pas nog acht lichamen van overleden migranten aangetroffen op schepen in de Middellandse Zee. In totaal hebben reddingwerkers zo’n vijfhonderd mensen in veiligheid kunnen brengen. Het gaat dus niet om een vijandige move tegenover Libië. De regering in Rome laat ook weten dat het “niet de bedoeling is om een maritieme blokkade op te leggen tegen Libië”. Italië gaat een commandoschip, vijf kleinere schepen, drones en helikopters inzetten in de strijd tegen de mensensmokkel vanuit Libië naar Europa. In totaal worden daarvoor zo’n duizend militairen ingezet.

Veel mensensmokkelaars gaan enkel van boord in de “veilige” territoriale wateren van Libië om niet opgepakt te worden door de Europese schepen in de Middellandse Zee. De Italiaanse patrouilleboten, die vanuit de haven van Tripoli zouden opereren, zouden daar een einde aan kunnen maken.

Dit jaar zijn al zeker 94.000 mensen vanuit Libië naar Italië gekomen in gammele bootjes. Ze worden op zee opgevangen door de Europese maritieme operatie “Sophia”, maar dan worden ze ook naar Italië gebracht. Veel mensen sterven op zee. Ook hebben dit jaar al meer dan 110.000 vluchtelingen Europa bereikt via de zee. 90.000 van hen is in Italië gestrand. De Europese Commissie geeft Italië om met het probleem om te gaan nog eens 100 miljoen euro naast de al beloofde 800 miljoen.

Gedragscode hulporganisaties

Italië wil hulporganisaties, die zelf vluchtelingen in de Middellandse Zee oppikken, een gedragscode opleggen. Die houdt onder meer in dat de schepen van Artsen Zonder Grenzen (AZG) bij elke redding terug moeten keren naar een Libische haven om de vluchtelingen er af te zetten in plaats van hen over te zetten op andere schepen. “Dat is helemaal niet efficiënt”, zegt Christophe Godderis van AZG. “Op die manier dreigen er vluchtelingen op zee om te komen. Nu werken we al goed samen, waarbij kleinere schepen vluchtelingen overladen op grotere, die dan over en weer naar land varen.” Ook vindt Godderis dat het door de nieuwe Italiaanse regels onduidelijk wordt wie wanneer verantwoordelijk is.

AZG weigert dan ook de gedragscode te ondertekenen. De organisatie zegt wel dat het zich zal blijven houden aan alle regels die gelden in internationale wateren. Ook vindt AZG dat er heel wat goede zaken in de voorgestelde gedragscode staat, onder meer een verregaande financiële transparantie.

De Franse president Emmanuel Macron stelde vorige week nog voor om controleposten voor de triage van vluchtelingen op te stellen in Libië, maar dat plan lijkt voorlopig niet haalbaar door de aanhoudende geweld in Libië.

Meer
door Redactie
Lees meer...