Fastfoodreus McDonald’s doet een aankondiging die iedereen een klein beetje doet flippen: vanaf nu geen antibiotica meer in de kippenaanbieding. Maar blijkbaar zitten wij min of meer safe, want antibiotica als groeiversterkers zijn verboden in Europa. Blijkbaar is er wel een uitzondering … Verklaring graag McDo!
Eerst en vooral moeten we even duidelijk maken dat antibiotica als groeiversterker verboden is in Europa. Maar uiteraard zijn er hier en daar uitzonderingen. McDonald’s in Europa maakt bijvoorbeeld gebruik van een uitzondering: het antibioticum Colistin. Maar met dit antibioticum wil het bedrijf binnen twee jaar ook ophouden.
Je moet vooral opletten als je buiten Europa naar de McDonald’s gaat. Gisteren heeft McDonald’s Corp aangekondigd dat het bedrijf overal ter wereld, antibiotica in kippenvlees wil beperken. Ze verplichten leveranciers om te minderen met antibiotica in kippenvlees. “Vanaf 2018 zullen we beginnen aan een nieuw beleid en zullen we het gebruik van antibiotica bij gekweekte kippen minderen”, zegt McDonalds in een verklaring.
Waarom mag dat niet?
Antibiotica wordt bij de kippen gebruikt als groeimiddel, maar zorgt voor een dubieus probleem. Heel ironisch, maar het middel zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën na een tijdje tegen de geneeskrachtige werking van antibiotica kunnen. Als mensen dat regelmatig binnenkrijgen, zou nodige inname van antibiotica geen nut meer hebben en kan het geen ziektes meer bestrijden.
Chickennuggets, chickenwings, chicken!
In kippenvlees van McDonalds zitten zo’n 24 groeimiddelen die verbonden zijn met antibiotica. Tegen januari 2018 zullen alle Highest priority critically important antimicrobials (HPCIA’s) uit de kippen van McDonald’s zijn. Het gaat vooral om McDo’s in Brazilië, Canada, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Eind 2019 zullen leveranciers ook in Australië en Rusland stoppen en zal Colistin niet meer worden gebruikt in Europa.
Leveranciers op alle andere markten hebben januari 2027 als streefdatum. “Ons doel is om dit beleid te implementeren voor deze datum”, zei McDonald in zijn publicatie.
Testaankoop heeft in 2016 nog een test gedaan omtrent antibiotica in ons vlees, en blijkbaar is preventief antibioticagebruik nog steeds routine in de Belgische vleesindustrie. “Antibioticaresistentie is één van de grootste bedreigingen voor de wereldvolksgezondheid. Antibiotica zullen enkel levensreddende middelen blijven als er zuiniger en voorzichtiger mee wordt omgesprongen. Zonder dringende actie worden banale infecties, simpele ingrepen en kleine wondjes in de toekomst opnieuw dodelijk.”
#Fastfood chain McDonalds makes global pledge to cut #antibiotic use in #chickenshttps://t.co/fcaUQdGcmv #poultry pic.twitter.com/OwZgOpZCwN
— Matt Ferris (@MattFoodBev) 24 augustus 2017