Een jaar na de Olympische Spelen is de deelstaat waaronder Rio de Janeiro valt compleet failliet, door de factuur van de Spelen en door wanbeleid en corruptie. Bendeoorlogen zijn weer opgelaaid en duizenden militairen proberen tevergeefs de orde te herstellen in de sloppenwijken favela’s. In de stad zijn dit jaar al meer dan honderd agenten vermoord.
Het aantal moorden in de staat Rio de Janeiro is met 14% gestegen tot 3.755 in de eerste helft van dit jaar. Dat zijn er meer dan 20 per dag dus.
Ook door toedoen van de politie. Agenten hebben de eerste zes maanden 581 mensen omgebracht, zo’n 45% meer dan in het eerste halfjaar van 2016.
Er zijn ook al meer agenten gedood in 2017 dan in heel 2016 bij elkaar. In heel 2016 waren het er 153.
Duizenden soldaten ingezet: resultaat zero
De regering heeft in Rio onlangs 9.000 militairen ingezet om het geweld in te dammen. Tot nu toe heeft dat nog niet tot verbetering geleid.
Het gezag onder de bevolking voor de politie is intussen afgenomen vanwege de corruptie in het korps en omdat de agenten vaak zelf zeer gewelddadig optreden.
Het leger moet steeds vaker de taken van de politie overnemen. De pacificatiestrategie, waar al jaren geld in is gestoken in Brazilië, lijkt daarmee compleet mislukt.
In de aanloop naar het WK voetbal van 2014 en de Spelen in 2016 werden met die strategie gevaarlijke favela’s aangepakt. Die wijken, waar de politie eerst nooit kwam, werden schoongeveegd door het leger. Daarna werden er “permanente vredesposten” opgezet.
Maar na de Spelen was het geld op, de sociale investeringen bleven uit en de drugsbendes grepen hun kans. In veel beruchte favela’s lopen weer gewapende bendeleden openlijk op straat rond.
Een pak van het toegezegde geld is gestolen, onder meer door corrupte politici. De oud-gouverneur van Rio, Sergio Cabral, is ondertussen veroordeeld tot 14 jaar cel voor corruptie en wacht op hoger beroep. Ook twee voorgangers zitten in de cel voor verduistering van overheidsgeld.
De kans is klein dat Rio er snel weer bovenop geraakt. De bodem van de economische crisis in Brazilië lijkt nog niet bereikt.
Stort
En het gaat niet alleen om een geweldsprobleem. Zo ligt de stad er steeds meer bij als een stort. Vooral met water is er een mega-probleem. Ondanks een belofte van voor het WK en de Spelen om snel de meeste inwoners van Rio op riolering aan te sluiten, is dat nog steeds niet eens voor de helft het geval.
Miljoenen mensen dumpen hun afvoer en afval gewoon in sloten, rivieren en in de zee. 80% procent van het afvalwater zou worden gezuiverd, maar dat is nu niet eens 20%.
Door de recessie zijn veel mensen werkloos. Bovendien is het land al jaren nu verwikkeld in een politiek corruptieschandaal. Politici hebben daardoor minder aandacht voor de grote problemen in grote steden als Rio luidt het.