Princess Diana Frances Spencer, kortweg Lady Di, mocht vijftien jaar lang een Engelse bloem zijn, maar twintig jaar na haar dood is ze nog lang niet vergeten. Meer zelfs, nu de complottheoristen naar huis zijn en haar zonen volwassen, lijkt haar nalatenschap Groot-Brittannië meer dan ooit te begeesteren. Hier zijn negen dingen die je nog niet wist over de ‘people’s princess’.
1. Diana was niet de eerste Spencer waar Charles een relatie mee had
Lady Sarah McCorquodale, de oudere zus van Diana, was een tijdlang het lief van haar toekomstige schoonbroer. Nadat Lady Sarah in de Britse krant The Mirror verklaarde dat ze “niet met Charles zou trouwen of hij nu conciërge was of Koning van Engeland”. Dat werd haar niet in dank afgenomen, en de relatie werd verbroken.
Zij zou achteraf verklaren dat ze “Cupido” was en Charles en Diana samenbracht. Volgens de roddels was er nochtans een paar jaar animositeit tussen Sarah en Diana, maar begin jaren negentig werd Lady Sarah alsnog hofdame bij haar jongere zus.
2. De twee waren slechts een jaar samen voor ze verloofd raakten
Diana en Charles kenden elkaar dus al enkele jaren, maar ze waren slechts een jaartje samen voor ze in het huwelijksbootje stapten. Tussen het begin van hun romance en hun trouw lagen nauwelijks achttien maanden. Daar kwam dan nog eens bovenop dat Diana nauwelijks twintig was, heel jong en onervaren dus. Ze had nooit eerder een echte relatie gehad en haar verwachtingen van het huwelijk waren dan ook nogal romantisch.3. Diana claimde dat Camilla aan de oorzaak van haar scheiding lag
Maar volgens Diana zelf was er een andere reden voor het teloorgaan van het koninklijke huwelijk. Camilla Parker-Bowles, toen zelf getrouwd, had volgens de prinses voor, tijdens en na hun huwelijk een relatie met Charles. “Wat er ook gebeurt, weet dat ik je altijd graag zal zien”, hoorde Diana hem ooit aan de telefoon zeggen.
Ook tijdens de huwelijksreis van Diana en Charles zat Camilla er al voor iets tussen: de prins van Wales droeg toen manchetknopen met een ‘C’ op gegraveerd. Een cadeautje van ‘zijn goede vriendin’. Achteraf zou Diana zeggen in de Britse Panorama: “Er waren drie mensen in dat huwelijk, het was dus nogal druk.” Alleen naar Charles wijzen is echter wat simplistisch: Diana was mentaal niet helemaal stabiel, wat tot woede-uitbarstingen en zelfs zelfverminking zou leiden.
4. Vlak voor haar fatale auto-ongeluk wilde Diana een ‘belangrijke mededeling’ doen aan de pers
Eens gescheiden, staat Diana eindelijk in de dating scène. Haar eerste officiële lief is Dodi Al Fayed, de zoon van de eigenaar van Harrods. Nadat ze (samen met haar zoontjes) zelfs samen op vakantie gaan, hangt er een verloving (of zelfs meer) in de lucht. Wat dat juist was, komen we wellicht nooit te weten.
Maar voor Diana vanuit het Ritz vertrekt op haar laatste rit, tipt ze de pers dat er “binnenkort een grote mededeling zal komen.” Enkele maanden later denken velen dat Diana misschien zwanger was van Al Fayed, of met hem wou trouwen. De royalty-watcher van Britse tabloid The Daily Mail denkt daar anders over. Hij was een vertrouweling van Diana en claimt dat, tijdens haar laatste gesprek met hem, ze vooral “volledig uit de spotlight” wou verdwijnen.
5. Diana droeg altijd haar gordel … behalve die ene bewuste avond
Een tragisch detail: het was goed geweten dat Diana zelfs voor de kleinste rit altijd haar gordel om deed. Maar op de avond van het ongeval bleek ze dat toch vergeten te zijn. Hoewel er geruchten de ronde deden dat zowel Diana en Al Fayeds bodyguard als Diana zelf wél een gordel aanhadden. Een paar jaar later bewees onderzoek ontegensprekelijk dat dat niet het geval was.
Een onderzoek dat uitgevoerd werd kort na het ongeval, wees helaas ook uit dat Dodi en Di het ongeval waarschijnlijk wel hadden overleefd als ze die wel hadden aangedaan.
6. Voor ze naar het ziekenhuis gebracht werd, praatte ze nog met een hulpverlener
Een arts die Diana te hulp schoot, nog voor er een ambulance op de scène was, praatte nog met de Prinses van Wales. Hij zegt nu ook dat hij toen dacht dat Diana het wel zou overleven, ze zag er namelijk niet uit alsof ze zware verwondingen had. Op foto’s van nieuwskanaal CBS, die intussen niet meer mogen worden gepubliceerd, maar je kan ze googelen, was nochtans te zien dat de prinses wel degelijk verwondingen had.
Uiteindelijk zou Diana een aantal uur na de klap komen te overlijden. De ambulance deed er zo’n zeventig minuten over om vijf kilometer af te leggen. Dat was opnieuw aanleiding tot complottheoriën, maar ook die werden in het onderzoek weerlegd: de ambulance moest nu eenmaal meermaals stoppen door de (onzichtbare) verwondingen die Diana had. Uiteindelijk werd een interne bloeding haar fataal: een gat in haar longslagader kon niet gedicht worden.
7. De vlag boven Buckingham Palace hing halfstok
Een paar dagen na Diana’s dood ging de vlag boven Buckingham Palace halfstok. Da’s nochtans geen evidentie: de Queen was op Balmoral, haar Schotse zomerverblijf, en als de koningin niet thuis is, hangt er tout court geen vlag. Maar de Britse media, ook een beetje op de tenen getrapt wegens beschuldigingen over de stalking van de prinses, focuste op Buckingham Palace, en al snel begonnen ook de Britten te morren.
Na enkele dagen besloten de Windsors dan toch om de vlag halfstok te hangen. Interessant detail: toen haar vader stierf, was Elizabeth ook niet thuis en bijgevolg hing er ook geen vlag. Dat die voor Diana, die een jaar voordien haar titel van ‘Royal Highness’ was kwijtgeraakt, wel werd gehesen, toont toch werd gehesen, is dus een mooi eerbetoon.
8. Diana’s kist had loodelementen
Wie de begrafenis van Diana zag, herrinnert zich ongetwijfeld dat de acht Royal Guards die haar kist droegen, daar toch wat meer moeite mee hadden dan het tengere postuur van Diana zou verantwoorden. Het antwoord op die waarom-vraag zit ‘m eenvoudigweg in lokale gebruiken. Koninklijke kisten krijgen namelijk altijd een loden bekleding. Daardoor kunnen ze de kist luchtdicht afsluiten, zodat het lichaam beter bewaard blijft.
Diana werd ook in het Franse hospitaal gebalsemd. Ook daar ontstonden complottheorieënn over, maar de eenvoudige waarheid is dat het ontzettend warm was in Parijs in augustus. Diana’s lichaam werd dus onmiddellijk gebalsemd om haar zo goed mogelijk te bewaren.
9. De prinses kreeg ook niet één, maar twee begrafenissen
Over Diana’s begrafenis is ongetwijfeld al genoeg gezegd en geschreven, maar wist je dat ze niet alleen een dienst had in Westminster Abbey? Nee, Diana werd begraven op Althorpe, het domein van haar familie, op een eiland midden in een vijver. Diana’s broer wou dat om te vermijden dat er een schrijn gemaakt werd van een openbaar graf.
En dus vonden er ook twee diensten plaats: eentje in Westminster Abbey, die door miljoenen mensen bekeken werd, en een besloten familie-aangelegenheid, op het domein van haar ouders.