In België wordt er elk kwartier gemiddeld één fiets gestolen. Zelfs als je aangifte doet bij de politie, zie je je tweewieler waarschijnlijk nooit meer terug. De Nederlandse fietsenmaker VanMoof schakelt daarom ‘bike hunters’ in en hij is dat ook in ons land van plan.
Ooit al naar het politiebureau gestapt omdat je fiets gestolen was? “Ik zou alvast een nieuwe kopen”, is vaak wat je op het einde van je aangifte te horen krijgt. Fietsdiefstal is één van de minst vervolgde misdaden in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Daardoor heeft de georganiseerde misdaad zich op fietsen gestort, zeker sinds de opkomst van de elektronische fiets. Het gaat meestal om Oost-Europese en Marokkaanse bendes die sloten doorzagen. In totaal zouden dat soort praktijken in ons land alleen al 15 miljoen euro opgeleverd hebben op amper twee jaar tijd.
Volgens fietsfabrikant VanMoof worden slechts 4 procent van de fietsdiefstallen opgelost. Daarom heeft het bedrijf zelf manschappen ingeschakeld om op fietsdieven te jagen. Er is een heus traceersysteem geïnstalleerd in het frame van de fietsen van het merk, waardoor die bij een verdwijning opgespoord kunnen worden. Als een dief dat systeem buiten werking wil stellen, moet het hele frame van de fiets open gezaagd worden, waardoor het voertuig onbruikbaar wordt.
Wachten voor het dievenpand
Als een VanMoof-fiets verdwenen is, kan de eigenaar dat via een app melden. Vanuit Amsterdam wordt dan een team ‘bike hunters’ gestuurd. Zij bekijken de coördinaten en zoeken de fiets. Als ze die vinden, bellen ze de politie. Als de diefstal vastgesteld wordt, krijgen de hunters de toestemming om de fiets opnieuw aan de eigenaar te bezorgen.
Maar als de fiets in een huis of garage staat, hebben de hunters het een stuk moeilijker. Ze hebben dan de opdracht om voor het pand van de dief te wachten tot die buitenkomt met de fiets. Pas dan kunnen ze de politie verwittigen. Ook zouden heel wat gestolen fietsen onmiddellijk naar het buitenland verdwijnen, meestal naar Oost-Europa of Marokko.
100 euro servicekosten
België is één van de landen vanwaar gestolen fietsen vaak naar Marokko gesmokkeld worden. Dikwijls wordt de buit in de omgeving van Brussel gemaakt. Ooit reisden enkele hunters een gestolen fiets achterna naar Marokko. Daar troffen ze een gigantische loods aan waar duizenden gestolen fietsen bij elkaar stonden. Ze maakten zich uit de voeten, want voor hen blijft veiligheid een prioriteit op het opsporen van gestolen fietsen. Als een klant slachtoffer van een internationale bende wordt, hebben ze recht op een nieuwe fiets. Wel moeten klanten jaarlijks 100 euro betalen voor de service en is de bescherming enkel beschikbaar voor de twee duurste fietsexemplaren. VanMoof biedt de service al sinds 2016 aan en kon al 70 procent van de gestolen fietsen terugbrengen.
Kandidaten gezocht met zin voor avontuur
Hoewel VanMoof nog geen winkels heeft in ons land, staat het bedrijf nu klaar om de eerste Belgische ‘bike hunters’ te verwelkomen. Kandidaten kunnen zich op de site van VanMoof registreren. Ze moeten zin hebben voor avontuur, over een fikse portie zelfvertrouwen beschikken en gevaarlijke situaties kunnen inschatten.