De kerstman is ook maar een mens, en dus maakt ook hij wel eens een foutje. Als jij een (of meerdere) cadeautjes niet zo geweldig vond, wat kan je dan nog doen buiten ze op zolder stockeren? Meer en meer mensen verkopen miskochte kerstcadeaus op internet. Da’s geen taboe meer: hier is hoe je ermee aan de slag gaat.
Vanaf maandag 25 december verschijnen er duizenden zoekertjes op internet. Op Ebay of tweedehands.be is er meer dan genoeg volk dat hoogdringend van z’n kerstcadeaus afwil, en er liefst nog een centje voor krijgt.
Hoe ga je daar het beste mee om? Er zijn weinig tot geen gespecialiseerde cadeau-doorverkoopwebsites in België, maar tweedehands.be, Kapaza, of Ebay brengen je wel al een eind weg.
Maar ook bijvoorbeeld troc.com, minder bekend, maar perfect voor kleren uit te wisselen, kan je een goede prijs geven voor die trui van tante Nicole. Een gezelschapsspel dat je eigenlijk al hebt? Wat dacht je van Okkazeo? Concerttickets voor een datum waarop je onmogelijk verlof kan krijgen? Viagogo is the word.
Facebook is je vriend
En dan is er natuurlijk nog Facebook, waar verkoopgsgroepen aan de lopende band opduiken. Ook daar kan je gewoon naar de pagina van grote tweedehandsverkopers doorklikken, zoals tweedehands.be.
In Frankrijk is cadeautjes doorverkopen al behoorlijk ingeburgerd. Volgens marktleider Priceminister zijn het vooral jongeren die dat doen (zo’n 68%) en het merendeel daarvan is vrouwelijk. Zo’n 700.000 cadeautjes vonden vorig jaar hun weg naar een nieuwe eigenaar. En dat zijn enkel de cijfers van 25 en 26 december. Behoorlijk indrukwekkend dus.
Belgen doen het niet (vaak)
En België? Volgens Bloovi zou zo’n 10% van de Belgen z’n kerstcadeautje doorverkopen. Maar 41% van de ondervraagden vindt dat eigenlijk not done. 25% van hen doet dat niet omdat ze bang zijn de schenker te beledigen, 16.5% wil cadeautjes niet doorverkopen, maar wel weggeven. Ook mooi in de kerstsfeer, dat.