In het voorjaar van 2017 hadden we te kampen met extreme nachtvorst. Die bracht echter leuk nieuws met zich mee: de populaire perensoort Conference zou als gevolg volledig pitloos zijn dit jaar. Maar dat blijkt nu niet echt te kloppen, want de peren zijn steenvruchten geworden.
De extreme nachtvorst zou een aangename verrassing in petto hebben voor de perenliefhebbers: de vruchten zouden wel iets kleiner zijn, maar even lekker en zonder vervelende pitten, zo schrijft Het Belang van Limburg. Lekker handig dus. Maar nu blijken de peren een hard en oneetbaar klokhuis te hebben dat nauwelijks kan doorgesneden worden.
Extreme nachtvorst op 19 april
De oorzaak van die verstening is de nachtvorst van de nacht van 19 op 20 april. “Het heeft toen hard gevroren,” zegt Charles de Schaetzen van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden, “waardoor de klokhuizen van de jonge vruchten beschadigd werden. Voor de meeste fruitsoorten is dat dramatisch, de appeloogst viel bijvoorbeeld hard tegen, maar de Conferences groeien verder ondanks een beschadigd klokhuis. Waar normaal het klokhuis zit, bleven er wel dode cellen achter. Meestal krijg je daar dan een holte, maar als het écht hard gevroeren heeft, resulteert dat in versteende cellen. De peren die het hardst getroffen zijn, hebben de hardste kern.”
Een verwittigd man of vrouw is er twee waard: je kan dus maar beter uitkijken als je in een Conference bijt!