Een vrouw van Soedanese afkomst, die in Zottegem solliciteerde voor een studentenjob bij Panos, kreeg daar een vrij racistische commentaar te horen. Ze mag namelijk niet bij de broodjes staan, omdat de winkel anders klanten zou verliezen. Een tweet over het incident leverde May Mudawi wel een gesprek met Panos op, zij nemen de zaak heel ernstig.
Is dit de twintigste eeuw? Een zwarte vrouw die solliciteert voor een plaats in de lokale Panos en daar te horen kreeg dat ze “enkel aan de afwas mag staan”, gooide de racistische replieken die ze hoorde, op Twitter en krijgt nu terechte excuses.
Geen ‘negerinnen’
“Je mag komen werken maar je staat best niet bij de broodjes want anders verliezen we klanten.” Dat krijgt studente journalistiek May Mudawi te horen bij haar sollicitatie. De verantwoordelijke doet er ook nog een schepje bovenop. “De zaak om de hoek is failliet gegaan omdat er daar een negerin werkte. Je mag achteraan de afwas doen, maar best niet naar buiten komen.”
Als het nog niet hallucinant genoeg was, het gesprek eindigt met een vrolijke “wij hebben niks tegen kleurlingen hoor.” Volgens ons een goede kanshebber voor de ‘ik ben geen racist, maar’-prijs van 2018.
Excuses
Bij Panos zijn ze niet blij met wat er in Zottegem is gebeurd. “We nemen dit heel serieus”, zegt Karl Selleslags aan VTM NIEUWS. Hij bevestigt dat het verhaal klopt en “we willen ons daarom excuseren tegenover May. We onderzoeken de zaak, dit soort uitspraken zijn niet geoorloofd.”
Selleslaghs benadrukte ook nog dat Panos veel allochtone medewerkers heeft. Panos heeft zo’n 200 vestigingen, waarvan een aantal in het buitenland, zoals Nederland, maar ook Dubai.
Panos:"je mag komen werken maar best sta je niet bij de broodjes want anders verliezen we klanten. De zaak om de hoek is failliet gegaan omdat er daar een negerin werkte.Je magvanachter de afwas doen maar best niet naar buiten komen. Aleja wij hebben niks tegen kleurlingen hoor!" https://t.co/HxybEiVwGY
— May Mudawi (@mudi_may) 9 januari 2018
Panos excuseert zich voor het geval van #racisme in Zottegem bij iedereen die zich betrokken voelt, zeker bij de dame in kwestie. Dit is niet waar we voor staan & distantiëren ons van elke vorm van racisme of #discriminatie. We werken aan een beleid zodat dit nooit meer gebeurt.
— Panos (@PanosBelgium) 12 januari 2018