Facebook gaat aan zijn gebruikers vragen van welke nieuwsbronnen ze meer willen zien

Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigt in een Facebookpost (hoe anders?) aan hoe de sociale netwerksite de strijd met het zogenaamde ‘fake news’ zal aangaan. Het zal prioriteit geven aan informatie die “betrouwbaar, informatief en lokaal” is. En bij de bepaling welke bronnen dat zijn, zal de hulp van de gebruikers gevraagd worden. 

Afgelopen week maakte Mark Zuckerberg bekend dat hij de tijdlijn van Facebook volledig zou hervormen. Om zo de tijdlijn terug persoonlijker te maken en meer voorrang te geven aan de statussen, foto’s en gebeurtenissen van vrienden en familieleden. Door deze vernieuwing zou het aandeel nieuws al dalen van 5 procent naar 4 procent, maar ook welk nieuws je te zien krijgt, zal veranderen.

Fake news

Op Facebook verschijnt veel nieuws, maar dat nieuws is soms van betwijfelbare kwaliteit. Daarom wil Zuckerberg zeker maken dat het nieuws dat je op je tijdlijn te zien krijgt “betrouwbaar, informatief en lokaal” is.

“Er is te veel sensatie, misinformatie en polarisatie in de wereld vandaag”, legt Zuckerberg uit. “Sociale media maken het mogelijk om informatie sneller dan ooit te verspreiden en als we die problemen niet specifiek aanpakken, dan zullen we ze enkel aanwakkeren. Dat is waarom het belangrijk is om in de tijdlijn nieuws van hoge kwaliteit te brengen.”

Enquêtes

Maar hoe gaat Facebook de keuze maken tussen goed en slecht nieuws? “We hadden kunnen proberen om deze beslissing zelf te maken, maar daar voelden we ons niet goed bij. We konden het vragen aan experten van buitenaf, wat de beslissing uit onze handen zou nemen, maar wat ook niet zou helpen met het objectiviteitsprobleem. Of we konden jullie – de community – laten meebeslissen. We hebben gekozen voor die laatste optie, omdat dat volgens ons de meest objectieve is.”

Dit is hoe het systeem in z’n werk zal gaan. “Als een onderdeel van de kwaliteitsenquêtes van Facebook, zal nu ook aan de gebruikers gevraagd worden of ze vertrouwd zijn met een bepaalde nieuwsbron en of ze die als betrouwbaar zien”, legt Zuckerberg uit in z’n Facebookpost. “Op die manier kunnen we controleren of nieuwsbronnen over het algemeen gezien worden als betrouwbaar en niet enkel bij hun eigen lezers.”

Niet minder nieuws, enkel betrouwbaarder

Zuckerberg benadrukt verder dat de verandering geen vermindering van het aantal nieuwsberichten op Facebook zal betekenen, maar dat de nieuwsberichten die je te zien zal krijgen eerder afkomstig zullen zijn van nieuwsbronnen die door de community gezien worden als betrouwbaar.

“Ik hoop dat deze update, samen met de update van afgelopen week, ervoor zal zorgen dat de tijd op Facebook goed besteed wordt”, besluit Mark Zuckerberg. “Zo willen we dat Facebook bijdraagt tot het versterken van persoonlijke relaties en mensen doet deelnemen aan actieve conversaties eerder dan passieve consumptie. En met de nieuwe update willen we verzekeren dat wanneer je nieuws leest, dit van hoge kwaliteit is en afkomstig is van betrouwbare nieuwsbronnen.”

Lees hier de post van Mark Zuckerberg:

Meer
Lees meer...