Het vierde seizoen van ‘Black Mirror’ kon weer rekenen op enorm lovende kritieken. De serie die ons een geweten wil schoppen, is een ware sensatie geworden. Maar heb je je ooit al afgevraagd hoe die aan zijn naam komt? Netflix legt het je uit.
Black Mirror is een zogenaamde anthology series. Geen langlopend verhaal dat gespreid wordt over verschillende afleveringen, geen terugkerende personages. Neen, elke aflevering is een apart verhaal. Een verhaal waarmee de makers ons een geweten willen schoppen. In elke aflevering leveren ze een kritiek op de samenleving, en vooral hoe technologie onze samenleving heeft gevormd en ook in gevaar brengt. (Bekijk hier onze top 19 van alle afleveringen van Black Mirror.)Schermen
De afleveringen zijn vaak heel zwaar en zetten enorm aan tot nadenken. Maar heb je al eens nagedacht over de titel van de serie, Black Mirror? Want die heeft een grotere betekenis dan je zou denken.
Wie er even zijn hoofd over breekt, weet al snel dat met ‘zwarte spiegel’ de verschillende schermen die ons leven in de ban houden wordt bedoeld. Onze smartphone, onze computer, de televisie, …
Allemaal schermen. Schermen die, als het apparaat uit staat, zwart zijn en beelden weerkaatsen. Als een spiegel. Een zwarte spiegel.
“Overrompeld, verstoord”
Maar daar houdt het niet op. “Als je niet snapt waarom de show Black Mirror heet, dan moet je deze afbeelding op je gsm openen en blijven staren tot je het doorhebt”, schreef Netflix op Twitter, met daarbij … een volledig zwarte afbeelding.
Ze verklaarden wat later ook waarom. “Wij zien het eerder zo: het gevoel dat je krijgt wanneer je je eigen reflectie ziet op een scherm, dat is heel gelijkaardig aan het gevoel dat je krijgt nadat je de serie hebt gezien. Je voelt je een beetje overrompeld, wat verstoord”, schrijft de streamingdienst. “Een donkere reflectie die ook merkbaar is in ons dagelijks leven, zelfs al kunnen we die niet zien.”
If you don’t get why it’s called @blackmirror, expand this image on your phone and stare at it until the realization hits pic.twitter.com/0SYAeqlrL3
— Netflix US (@netflix) 2 februari 2018
De verklaring van Netflix:
always kinda thought of it as: the feeling you get when you catch your screen reflection is similar to the feeling you get after watching the show. caught off guard & a bit disturbed. a dark reflection which is also literally present in our daily lives, even when we can't see it.
— Netflix US (@netflix) 3 februari 2018
Mind blown! En dat vonden ook vele andere fans
— Amy Cassandra Martinez (@amycassandramtz) 3 februari 2018
— Ryan Wyatt (@Fwiz) 3 februari 2018
— Landy Pimentel (@LandyPimentel) 3 februari 2018
— Kelly (@ktaglialavore) 3 februari 2018