Hoe komt het eigenlijk dat februari maar 28 dagen telt? De reden is bizar

Iedere maand op onze kalender telt ofwel 30 ofwel 31 dagen. Behalve februari, die maand heeft er maar 28, en om de vier jaar mogen dat er eens 29 zijn. Willen we dat deze koude en vaak sombere maand sneller voorbij is? Neen, de reden waarom februari zo kort is moeten we heel lang geleden gaan zoeken. Een kort verhaaltje over de korte maand februari …

Zoals wel vaker ligt de verklaring bij de Romeinen. Zij hadden aanvankelijk een kalender die maar tien maanden duurde. Het jaar begon in maart en duurde tot december. Geen januari en februari dus. De periode waarin we ons momenteel bevinden was een grijze zone op de kalender. Boeren kunnen nu maar weinig doen, en dus vonden ze het niet nodig om deze dagen in de kalender op te nemen, want die was duidelijk gericht op de cyclus van de landbouw.

Bijgeloof

Wat zou een Romein toen gezegd hebben als je hem vroeg welke dag het vandaag was? Rond 750 voor Christus heeft iemand dat misschien gedaan, want toen besloten ze twee maanden aan de kalender toe te voegen. Op die manier zou de kalender beter in overeenstemming staan met de cyclus van de maan. Januari en februari waren geboren en beide maanden telden toen 28 dagen. Jawel, ook januari is begonnen als korte maand. Maar op die manier was het jaar 354 dagen lang, en dat kon echt niet. Even getallen zouden toen ongeluk gebracht hebben. Een bijgelovige koning gaf januari daarom een extra dag.

Istock

355 dagen? Dat betekent dat inderdaad ook andere maanden toen 29 dagen telden. Omwille van dat bijgeloof werden maanden met een even aantal dagen vermeden. En zo kwamen ze dus uit op 29 of 31 dagen. Februari was de ongeluksmaand met 28 dagen. Na een tijdje bleek dat de seizoenen niet meer klopten, en van de klimaatverandering hadden ze toen nog geen last. Dus werd besloten om een speciale maand in te voeren, Mercedonius. Die kwam er alleen wanneer de hoogpriesters van Rome dat beslisten. Bijgevolg wist niemand in die periode nog welke dag het was, en het systeem was niet houdbaar.

Julius Caesar

Gelukkig voor ons was er Julius Caesar. De beroemdste Romeinse keizer hervormde het systeem helemaal en bracht het in overeenstemming met de zon. Op die manier kwam hij op 365 dagen uit. Om de kalender te herstellen werd het jaar 46 voor Christus een heel bijzonder jaar. Het telde maar liefst 445 dagen!

Getty

De maanden werden daarna aangepast naar het aantal dagen dat we vandaag kennen. Om een mysterieuze reden bleef februari 28 dagen tellen. Volgens een mythe was het keizer Augustus die een dag van februari gestolen heeft en die aan zijn eigen maand augustus heeft toegevoegd. Maar daar is natuurlijk niks van aan, aangezien februari nooit meer dagen gehad heeft. Vermoedelijk was februari gewoon het slachtoffer omdat het toen nog de laatste maand van het jaar was.

En misschien komt het wel goed uit dat februari snel voorbij is. Op die manier is het sneller 1 maart en kunnen we net zoals de Romeinen echt aan het nieuwe jaar beginnen. De lente en de zomer komen dan immers stilaan in zicht! En voor de deelnemers van Tournée Minérale is de finish ook sneller bereikt.

EPA