Het volgende slachtoffer van de klimaatverandering zou wel eens de koningspinguïn kunnen zijn. Het bekende dier dat op de Zuidpool leeft, zal volgens een onderzoek van de universiteit van het Franse Strasbourg niet kunnen overleven als de planeet blijft opwarmen en overbevissing niet wordt opgelost.
Volgens onderzoekers zal 70 procent van de koningspinguïns sterven of gedwongen zijn Antarctica te verlaten en elders broedgebieden te zoeken als er geen maatregelen komen om de dieren te beschermen. “Door de opwarming van de aarde loopt ook de temperatuur van het oceaanwater op Antarctica op,” zegt onderzoeksleider Céline Le Bohec, specialist biodiversiteit aan de Université de Strasbourg.
Broedplaats
De koningspinguïn heeft zijn broedplaats op enkele afgezonderde eilanden in de Zuidelijke Oceaan, omdat die plaatsen ijsvrij zijn en er makkelijk toegang is tot zeewater. Het probleem is dat door de opwarming van de aarde er een stroming ontstaat in de oceaan die het voedselrijke water steeds verder naar het zuiden duwt. Hoe verder de pinguïns moeten zwemmen voor eten, hoe langer ze hun jongen alleen achter moeten laten. Als die afstand te groot wordt, zal de kans op uitsterven ook alleen maar toenemen.
Overbevissing
Maar de opwarming van de aarde is niet het enige probleem. Een eerder onderzoek heeft ook al gewaarschuwd dat overbevissing een bedreiging is voor de aanwezigheid van krill, ook een belangrijke voedingsbron voor walvissen, zeehonden en pinguïns. “Het lot van de koningspinguïn kan echter beschouwd worden als een waarschuwingssignaal over de toekomst van de volledige Zuidpool,” aldus nog Le Bohec
De koningspinguïn zou wel op zoek kunnen gaan naar nieuwe broedplaatsen die dan dichter bij de voedselbronnen liggen. Maar er zijn niet veel van die geschikte locaties.
Antarctica
Wetenschappers en milieuactivisten hopen dat op Antarctica het grootste maritieme reservaat van de wereld kan worden gecreëerd. Door die maatregel zou in het gebied een visserijvrije zone van 1,8 miljoen vierkante kilometer kunnen worden uitgebouwd.
Daarmee zouden niet alleen diersoorten kunnen worden gered, maar ook zou een bescherming de opwarming van de aarde kunnen afremmen. Antarctica kan immers grote hoeveelheden koolstofdioxide uit de atmosfeer halen en op grote diepte onder het wateroppervlak worden opgeslagen.
Het voorstel wordt door een aantal landen gesteund en zal later dit jaar aan de Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) worden voorgelegd.