Het seizoen is bijna voorbij en je voelt je misschien veilig maar een verkoudheid kan een ferme domper op je week zetten. Maar stel nu dat je partner of kind ziek is, kan je hun verkoudheid dan twee keer krijgen? Het antwoord is (helaas) ja.
Stel: je kind komt thuis ziek van school met een verkoudheid die jij doorgegeven hebt. Maar een week nadat je er vanaf bent, komt ze gewoon terug. Heb je je eigen verkoudheid dan teruggekregen van je liefste schatje of bouw je er een immuniteit tegen op? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: ja, je kan dezelfde verkoudheid twee keer krijgen. Maar in praktijk maakt dat weinig uit.
Antistoffen
Concreet zit het zo: er zijn onderzoeken geweest in de jaren vijftig en zestig waarin ‘vrijwilligers’ zich een verkoudheidsvirus lieten toedienen. Een maand nadat ze genezen waren, kregen ze hetzelfde virus opnieuw toegediend. Ongeveer de helft van de proefpersonen bleef gezond, de andere helft werd toch weer ziek. Bij bloedonderzoek bleek dat de helft die het virus niet opnieuw kreeg, voldoende antistoffen had opgebouwd.
Het antwoord is dus: het hangt ervan af. Maar belangrijker is dat de kans dat je opnieuw exact hetzelfde virus te pakken krijgt, eerder klein is. Bij mensen met wie je in hetzelfde huis woont, zou je ongeveer op hetzelfde moment moeten ziek worden en beter worden. In je wijde omgeving bestaan er echter zoveel soorten virussen dat je nauwelijks de kans krijgt om hetzelfde twee keer te pakken te krijgen.
Honderden soorten
Ter illustratie: het rhinovirus, één van de bekendste verkoudheidsvirussen, heeft honderden permutaties. En zo’n 20 procent van de verkoudheidsvirussen, hebben we nog steeds niet geïdentificeerd. Jammer, anders hadden we intussen misschien al lang een oplossing voor verkoudheden.
En nee, ook de koude heeft nauwelijks invloed op jouw kans om verkouden te worden.