Australië weet niet meer wat het moet doen met z’n kangoeroes: mascotte is een echte plaag geworden

Het lot van de kangoeroe is een belangrijke discussie geworden in Australië. Het dier staat symbool als mascotte van het land, maar de bevolking beschouwt kangoeroes ook steeds meer als een plaag. Onlangs verspreidde de documentaire ‘Kangaroo: A Love-Hate Story’ nog het idee dat Australië te weinig respect toont voor kangoeroes.

Met z’n 47 miljoen zijn ze, de kangoeroes in Australië. Daarmee zijn ze een van de weinige diersoorten op deze wereld waarvan er zoveel zijn. Door het gebrek aan roofdieren in hun omgeving is het bijzonder moeilijk om hun aantal onder controle te houden.

Weinig natuurlijke vijanden

De dieren worden er als een werkelijke plaag gezien omdat ze weilanden en akkers vernietigen en voor verkeersongevallen kunnen zorgen. Uit de reacties op de documentaire hebben Mick McIntyre en z’n team geleerd dat het onderwerp in Australië bijzonder polariserend werkt”.

Met voldoende voedsel en de schaarste aan roofdieren zoals de dingo groeit het aantal kangoeroes bijzonder snel aan. De autoriteiten voerden eerder al een jachtquota in om de situatie onder controle te houden.

Maar daar willen de dierenrechtenactivisten werpen uiteraard een stokje voor steken omdat de dieren op inhumane manier gedood worden. Kangoeroevlees bevat ook veel bacteriën en is dus niet geschikt voor consumptie. Uit een andere hoek klinkt ook nog dat de jacht wel een schadelijke impact zou hebben omdat de cijfers over de kangoeroepopulaties veel te optimistisch zouden zijn.

De voorstanders van de jacht wijzen er echter op dat het verwerken van de dode dieren Australië jaarlijks zo’n 175 miljoen dollar oplevert. En dat geld komt vooral de afgelegen landelijke gebieden ten goede die zware economische moeilijkheden ondervinden.

Vergiftiging

Hoewel enkele wetenschappers beweren dat kangoeroevlees een duurzamere bron aan eiwitten zou zijn dat koeienvlees, is de interesse in kangoeroes enorm gedaald. Sinds Adidas besloot om geen kangoeroeleder meer te gebruiken, Californië een embargo introduceerde en Rusland een verbod invoerde op het kangoeroevlees, daalde de Australische export voor meer dan de helft.

Daardoor krijgen bijvoorbeeld ook de jagers minder geld voor hun buit en zijn er dus minder kangoeroe-jagers. Zo werden er twee jaar geleden 1,4 miljoen kangoeroes gedood maar geldt dat maar voor slechts 20 procent van het maximale quota. Aangezien dus veel professionele jagers niet meer inzetten op het doden van de kangoeroes zijn er figuren, met veel minder vakkennis en ethiek, die zich met het doden van de kangoeroes bezighouden. Daardoor worden veel kangoeroes gedood door massale vergiftigingen.


Meer
Lees meer...