Zeven maart vond het megaforum van de Vlaamse Jeugdraad plaats. Na talrijke workshops en lezingen, volgde de VN Night: het moment waarop de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordigers zouden verkozen worden. Na zes straffe speeches kwamen Sara Coghe en Nele Van Hoyweghen als winnaars uit de bus. Anderhalve maand later, nadat hun nieuwe functie wat wennen kon, vroeg StampMedia hen naar hun bevindingen.
Sara Coghe is 21 jaar oud, studeert geschiedenis in Leuven en is kersvers VN-jongerenvertegenwoordiger jeugd. Al sinds haar middelbare jaren is ze gepassioneerd door internationale politiek. Druk in de weer met het schrijven van haar thesis en het beoefenen van haar ambt, houdt ze toch vooral haar ogen op de toekomst gericht: een ManaMa in politieke wetenschappen.
Eerst en vooral: proficiat met je overwinning. Hoe kwam je erbij om deel te nemen aan de verkiezing?
Ik ben betrokken bij verschillende andere projecten, bijvoorbeeld KULMUN. Een MUN, of Model United Nations, is een simulatie van een conferentie van de Verenigde Naties, waarin jongeren zich inleven in de verschillende werkorganen. Ik bereid zelf MUN-conferenties voor, maar neem zelf ook deel aan conferenties in andere steden. In het najaar van 2017 vond er een MUN plaats in Brussel. Daar verhaalde Herlinde Baeyens, senior VN-jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad, over haar mandaat. Ze riep ons op om mee te doen aan de verkiezing van 2018. Op de valreep besloot ik deel te nemen, zonder verwachtingen. Nadat ik mijn motivatiebrief opgestuurd had, werkt ik uitgenodigd tot een gesprek om mijn kennis van de materie en het Engels te toetsen. Zo werden er drie kandidaten geselecteerd. Aan de hand van een online stemcampagne en onze speeches, werd de winnaar gekozen. Mijn twee tegenkandidaten waren enorm sterk. Het is dan ook een hele eer om verkozen te worden.
Wat moet een VN-Jongerenvertegenwoordiger jeugd precies doen?
VN-jongerenvertegenwoordigers van de Vlaamse Jeugdraad fungeren als brug tussen jongeren en beleidsmakers. Samen met de Waalse Jeugdraad proberen we jongeren zo veel mogelijk te betrekken bij het beleid, zowel op Vlaams en Belgisch als internationaal niveau. Dit doen we door lezingen te geven in scholen, enquêtes af te nemen en evenementen te organiseren. Zo proberen we de meningen van zo veel mogelijk jongeren te verzamelen. Wij moeten jongeren met hele uiteenlopende meningen en achtergronden representeren, daarom is dat rechtstreeks contact zo belangrijk. Wij communiceren de mening van de Vlaamse Jeugd dan verder in organen en raden van de Verenigde Naties.
Welke objectieven wil je de volgende twee jaar realiseren binnen je mandaat?
Mijn doel is ervoor zorgen dat jongeren zich niet enkel interesseren voor politiek, maar dat ze zich ook engageren! Ik wil jongeren warm krijgen om zelf deel te nemen aan directe of indirecte beleidsprocedures. Dit kan door je aan te sluiten bij een drukkingsgroep of op te komen op een politieke lijst. Maar ook door in de leerlingenraad van je school te zetelen kunnen jongeren beleid bijsturen en dingen veranderen. Ik juich trouwens niet enkel politiek engagement aan. Tijdens mijn uitwisseling in de Verenigde Staten werd ik geconfronteerd met een compleet andere manier van lesgeven. Waar wij het ex cathedra lesmodel gewoon zijn, wordt er daar ingezet op een debatcultuur en het ontwikkelen van een kritische geest. Ook in het Verenigd Koninkrijk engageren vele jongeren zich in debatclubs. Op die manier ontwikkelen ze een kritische houding tegenover politieke kwesties en beleidsprocedures.
Hoe verloopt de samenwerking met VN- jongerenvertegenwoordiger jeugd senior Mariame Keita?
Ik vind het een fantastische regeling: Mariame en Herlinde begeleiden ons een jaar als senior VN-Jongerenvertegenwoordiger. Zo kunnen ze hun expertise delen en verloopt de overstap gradueel. Mariame heeft me enorm ondersteund bij de aanvang van mijn mandaat. Eigenlijk hebben wij heel veel gemeen: we studeren beiden in Leuven, zijn of waren lid van KULMUN en dragen jeugdparticipatie een warm hart toe. Het is echt fijn om samen te werken met iemand die net zo bomvol enthousiasme zit als ik.
Het is een heus engagement dat je opneemt, hoe combineer je het met je studies?
Een thesis schrijven, vergaderingen bijwonen, stage lopen, MUN-conferenties voorbereiden en dan ergens nog een sociaal leven hebben: het valt allemaal niet zo simpel te combineren. Sommige engagementen heb ik jammer genoeg moeten opgeven, anderen heb ik op een lager pitje moeten zetten. De rest probeer ik te jongleren! De voorbije weken zijn niet enkel enorm leerrijk geweest op vlak van jeugdbeleid, ook qua timemanagement heb ik één en ander geleerd!
Je nam deel aan de “Global In Fellowship” en liep stage aan “The Belgian-American Educational Foundation”. Het is dus wel duidelijk dat je erg geëngageerd en gemotiveerd bent. Hoe is dit gekomen? Wat drijft jou om telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan?
Sinds mijn laatste jaar op het humaniora was ik altijd erg actief binnen verscheidene projecten. Elk jaar komt er wel wat nieuws bij. Deze activiteiten vormen een stuwende kracht voor mij. Ik haal inspiratie uit de ontmoeting met andere jongeren, zowel op nationale als op internationale platforms. Vaak kom je in contact met jongeren die een volledig andere blik op de wereld hebben. Hierdoor stel ik mijn eigen visie geregeld in vraag en sta ik kritisch tegenover dingen die ik vroeger misschien vanzelfsprekend vond. Ik heb het geluk gehad al deze kansen gekregen te hebben. Nu wil ik vooral anderen dezelfde kansen bieden.
© 2018 – StampMedia – Margot Delaet