De nieuwe ranglijst van universiteiten is er, en alle Belgische zakken weg

De QS World University ranking heeft een nieuw klassement voor het volgende academiejaar bekendgemaakt. Dat de Amerikaanse en Britse universiteiten bovenaan staan, is geen verrassing. Maar de Belgische doen het niet goed, ze zijn allemaal verder weggezakt.

De uitgebreide QS World University Rankings omvat de duizend beste universiteiten ter wereld. Iedere universiteit wordt op basis van een aantal criteria beoordeeld: de academische reputatie, de prestige in de ogen van de werknemers, het aantal studenten, en het aantal vermeldingen in een aantal wetenschappelijke publicaties.

Belgische universiteiten

Er staan acht Belgische universiteiten in de lijst, vier Nederlandstalige en vier Franstalige. Dat is op zich wel mooi, maar ze zijn dit jaar allemaal achteruitgegaan in vergelijking met de ranking van vorig jaar. Het zijn vooral de Franstalige universiteiten die klappen krijgen. Zo zakt de universiteit van Luik liefst 72 plaatsen. De Brusselse ULB gaat 34 plaatsen achteruit, en de Franstalige universiteit van Leuven (UCL) mag dan nog het meest tevreden zijn met ‘slechts’ 12 plaatsen verlies.

Aan Vlaamse kant blijft de universiteit van Leuven (KUL) de beste van het land, met als enige een plaats in de top 100. Ook de KUL moest echter 10 plaatsen inleveren. De universiteit van Gent verliest 13 plaatsen, de VUB gaat er 6 achteruit en de universiteit van Antwerpen 13. Dat levert de volgende rangschikking voor de Belgische universiteiten op:

  • 81. KU Leuven
  • 138. Universiteit Gent
  • 165. Université catholigue de Louvain
  • 188. Vrije Universiteit Brussel
  • 223. Universiteit Antwerpen
  • 239. Université libre de Bruxelles
  • 391. Université de Liège
  • 591. Université de Mons
Getty

Niet ongerust

Toch gaat dit nieuws niet als een wervelwind door de academische wereld. “Dit maakt me niet ongerust”, zegt Albert Corhay, rector van de universiteit van Luik, aan L’Écho. “Dit is een klassement van duizenden universiteiten in de hele wereld, en vele nieuwe buitenlandse universiteiten zetten veel middelen in om te stijgen.”

“De voorbije vijf jaar zijn we twee keer gestegen en drie keer gedaald. En de verschillen zijn niet groot. We zouden dus zelfs van stabiliteit kunnen spreken”, vult Jean-Christophe Renauld, vicerector van de UCL, aan. Vele factoren zijn bovendien heel beïnvloedbaar, zoals de reputatie van de universiteiten. Ook de ratio van het aantal professoren en studenten is niet zo eerlijk. In België heeft iedereen immers toegang tot de universiteiten, terwijl in vele landen daar een beperking op staat.

Uiteindelijk is de ranglijst voor onze studenten niet zo belangrijk, tenzij ze in het buitenland willen gaan studeren. Dan is de lijst wel een graadmeter om te zien hoe goed een onderwijsinstelling is. Omgekeerd zullen buitenlandse studenten de ranglijst ook gebruiken om voor een studie aan een Belgische universiteit te kiezen.

Getty

Dit is de top 15 van de beste universiteiten in 2019:

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) – Verenigde Staten
  2. Stanford University – Verenigde Staten
  3. Harvard University – Verenigde Staten
  4. California Institute of Technology – Verenigde Staten
  5. University of Oxford – Verenigd Koninkrijk
  6. University of Cambridge – Verenigd Koninkrijk
  7. ETH Zurich – Zwitersland
  8. Imperial College of London – Verenigd Koninkrijk
  9. University of Chicago – Verenigde Staten
  10. UCL– Verenigd Koninkrijk
  11. National University of Singapore – Singapore
  12. Nanyang Technological University – Singapore
  13. Princeton University – Verenigde Staten
  14. Cornell University – Verenigde Staten
  15. Yale University – Verenigde Staten

De hele ranglijst kan je hier raadplegen!