Venetië is één van de mooiste steden in Italië. Heel veel mensen denken dat deze stad alleen geschikt is voor koppels en romantische zielen. Maar eigenlijk valt er veel meer te beleven in deze wondermooie stad. Dit is wat je moet weten over Venetië.
Wanneer heb je goed weer in Venetië?
In Venetië verwacht je niet anders dan zalige temperaturen, stralende zon en warm weer. Dat vinden we zeker fijn, maar soms kan het kwik daar wel heel hoog stijgen. De stad is eigenlijk ook een web van kanalen, waardoor luchtvochtigheid zeker aanwezig is in Venetië. In combinatie met de hitte van de zomer, kan dat misschien minder aangenaam zijn. Maar wanneer is het dan wel goed om naar Venetië te gaan?
Laat je niets wijsmaken, je kan altijd naar Venetië! Iedereen ondervindt temperaturen anders. Maar we moeten gewoon eerlijk zijn en toegeven dat sommige maanden nu eenmaal aangenamer weer hebben.
Lente, zomer, herfst en winter
De beste tijden om de stad te bezoeken zijn van april tot juni of september en oktober. Maar elk seizoen heeft natuurlijk een eigen charme en we hebben niet allemaal eenzelfde mening.
In de lente en herfst kan je ongeveer dezelfde temperaturen verwachten. Hoe dichter bij de zomer, hoe aangenamere warme dagen je zal hebben met koele nachten. In de lente zijn de dagen wel iets warmer en zonniger dan de herfst. Dan kan je een gemiddelde verwachten van 21 graden en in de herfst van 18 graden, maar wel met een zalig zonnetje.
In Venetië beginnen de temperaturen al wel te stijgen in juni. Dan kan je je verwachten aan gemiddelde hoogtepunten van 25 graden en dieptepunten rond 16 graden. Maar dan … In juli en augustus ligt de gemiddelde maxima vaak boven de 30 graden. In de zomer kan het ook nog eens vaker regenen ’s avonds, maar dat vinden we misschien toch niet zo erg. Een beetje afkoeling is zeker nodig met zo’n temperaturen.
Tijdens de lente, zomer en herfst kan het af en toe regenen. De regenvallen zijn wel hevig, maar toch kort. Nadien schijnt de zon waarschijnlijk weer.
Als je minder kans op regen wil, moet je in de winter naar de stad gaan. Het is het droogste seizoen van Venetië, maar de neerslag verandert dan wel van frequentie. Tijdens de winter heb je kans op lichtere regenvallen die wel langer duren dan tijdens andere seizoenen.
Januari is de koudste maand met een gemiddelde hoge temperatuur van 6 graden en gemiddeld lage -1 graden. Februari en december zijn dan weer iets warmer.
Venetië heeft ook stranden
Het leuke aan Venetië is dat het echt alles heeft: bezienswaardigheden, een stadsleven, mooie kanalen, bruggen en ook stranden. Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan een strandbestemming als je Venetië voor de geest haalt, maar toch is het zo. Het is wel de provincie Venetië dat stranden heeft en in de buurt ligt ook nog een eiland met (uiteraard!) stranden.
Eén van de plekken waar je heen moet is Lido, een eiland dat 10 minuten van Venetië ligt. Je geraakt daar zelfs heel makkelijk met een hop-on, hop-off boot. Je vindt een lang zandstrand aan de oostelijke kant van het eiland. Er zijn welke enkele delen privé-eigendom, maar de meeste delen zijn wel helemaal publiek dus kan jij daar gerust een handdoek neerleggen.
Verder zijn er nog stranden in de provincie van Venetië zoals Sottomarina en Bibione. Je moet er wel eventjes voor reizen vanuit het centrum, maar uiteindelijk hebben wij dat er wel voor over, niet? Als je liever naar een stad gaat waar stranden dichterbij zijn, moet je hier eens een kijkje nemen: 15 minder bekende strandsteden die zeker de moeite zijn.
Als je het toch niet hebt voor stranden, maar wel graag aan het water wil chillen, kan je natuurlijk ook picknicken bij de kanalen in de stad. Ook heel gezellig, éh?
Welke bezienswaardigheden bezoeken?
Eerst en vooral moet je gewoon in een gondel stappen en rondvaren op de kanalen van de stad. ’t Is iets dat je gewoon moet doen als je in Venetië bent. En nadien moet je pas gaan nadenken over wat je kan gaan bezoeken. Dus eerst gondel, dan de rest! De opstapplaats voor gondelvaarten vind je achter het San Marcoplein.
Na je tocht, neem je best ook even een kijkje naar dat plein. Ga even in het midden van de prachtige Piazza San Marco staan en je hebt al ervaring opgedaan. Napoleon noemde het zelfs de “Salon van Europa”. En we begrijpen ook waarom want het is gewoonweg prachtig! Soms kan het daar wel heel druk worden, omdat iedereen het centrale plein van Venetië wil zien. Wil je liever op reis gaan naar een minder drukke stad? Neem dan hier eens een kijkje: 9 prachtige alternatieven voor bekende plaatsen, en je hebt er nog nooit van gehoord.
Aan het plein zie je het Dogepaleis en de San Marco, de kathedraal van Venetië. Daarnaast heb je ook de Biblioteca Marciana, een bibliotheek en de bekende klokkentoren van de stad. Op het plein kan je ook even rustig zitten op een terrasje en misschien een koffie drinken in Caffè Florian, een erg bekend koffiehuis uit 1720.
Venetië vanop een hoogte
De Campanile is 99 meter hoog en meteen ook het hoogste gebouw van de stad. De oorspronkelijke toren werd gebouwd tussen 888 en 912. In juli 1902 stortte het jammer genoeg in, maar het werd opnieuw gebouwd zoals het was.
De Romeinse keizer Frederik III reed in 1451 met zijn paard naar de top, maar nu kunnen bezoekers gerust ook de lift naar boven nemen. En het uitzicht is echt fantastisch en zeker alle ‘moeite’ waard. Een knopje induwen van de lift kan zwaar zijn, hé?
Je hebt ook nog eens zicht op Lido, het water en zelfs de Dolomieten, een bergketen die je in de verte kan zien als het mooi weer is. Prachtig om te zien!
Carnaval in Venetië
De werelds bekendste en grootste gemaskerde feest is die van Venetië: het Carnaval van Venetië. Het bestaat al sinds de Middeleeuwen, maar werd pas echt populair in de 18e eeuw. Tegenwoordig komen mensen van over de hele wereld om het evenement eens mee te maken. Bekijk hier hoe zo’n Venetiaans carnaval eruit ziet: De mooiste beelden van het carnaval in Venetië.
Je vindt er in de stad, vooral op het San Marcoplein en andere toeristische plekken, professionele poseurs in sierlijke en typische kostuums. Ze zorgen voor ambiance en plezier in de straten van Venetië. Koop zelf ook zo’n Venetiaans maskertje en feest gewoon mee. Sfeer zal er zeker inzitten!
De lokale bevolking komt meestal niet non-stop op straat, zoals we hier in Aalst wel eens durven doen, maar organiseert liever een privéfeest in kleinere kringen met maskers en kostuums. Misschien dat je iemand leert kennen en die persoon je wel zal uitnodigen? Klinkt alleszins wel heel exclusief!
Venetiaans eten
Het is niet omdat je in Italië bent, dat je alleen maar pasta’s en pizza’s moet binnenwerken. Als je in Venetië bent, moet je echt traditionele gerechten uitproberen. Denk maar aan vissoorten vanuit een nabije lagune die je niet elke dag op je bord krijgt en echte Venetiaanse antipasti met rauwe zeevruchten. Je gaat het echt lekker vinden! Maar ja … uiteindelijk zitten we wel in Italië dus hier en daar een pasta of een pizza kan natuurlijk wel.