De Europese Commissie heeft beloofd om meer steun te leveren aan Spanje. Daar stranden de laatste tijd steeds meer migranten en vluchtelingen, zelfs meer dan naar Italië. Madrid had zondag 30 miljoen euro gevraagd aan de EU. De Europese Commissie geeft nu aan dat het zal helpen, maar er is voorlopig nog geen bedrag bekend.
Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft ondertussen al een officiële brief gestuurd naar de Spaanse premier Pedro Sánchez (Partido Socialista) en de twee hebben al gesproken via de telefoon. Juncker belooft meer steun voor Spanje nu het land het eerste toegangsland van Europa en de Europese Unie geworden is voor migranten en vluchtelingen.
55 miljoen naar Marokkaanse en Tunesische kustwacht
Verschillende Spaanse media, waaronder de kwaliteitskrant El Pais, melden dat Juncker versneld bedragen zal uitdelen, waar de Europese Raad in juni al groen licht voor gaf. Zo’n 55 miljoen euro van dat geld zou naar de Marokkaanse en Tunesische kustwachten gaan om hen te versterken en meer middelen toe te kennen. Of Madrid bovenop het bovenstaande geld nog extra steun krijgt, is nu nog niet geweten.
Spanje, het nieuwe Italië
Er komen steeds meer migranten en vluchtelingen naar Spanje, zeker sinds de Italianen hun kusten meer en meer afsluiten. Zo sloot de vorige Italiaanse regering al akkoorden met Libië, die niet zo transparant waren. De nieuwe Italiaanse regering, onder leiding van Giuseppe Conte, stelt zich nog harder op tegenover migranten en heeft de Italiaanse havens te sluiten voor reddingsschepen van hulporganisaties. Daardoor is de instroom naar het land nog meer stilgelegd.
De route Noord- en West-Afrika is dus steeds meer richting Spanje verschoven, en in mindere mate ook naar Griekenland in het oosten. Er zijn in 2018 al meer migranten en vluchtelingen naar Spanje gekomen dan naar Italië of Griekenland. Dat is voor het eerst sinds de vluchtelingencrisis, waar Europa al enkele jaren mee te kampen heeft.
8.000 migranten op twee weken
Het VN-migratieagentschap meldt dat er de laatste twee weken al iets minder dan 8.000 migranten en vluchtelingen naar Europa kwamen (Italië, Griekenland, Bulgarije en Spanje). Ongeveer 6.000 van hen zijn aangemeerd in Spanje. Dat deden ze via de Middellandse Zee enerzijds en via enclaves Melilla en Ceuta in Marokko anderzijds.
Dat is nog steeds niets vergeleken met Italië, waar in de periode 2014-2017 100.000 à 200.000 migranten en vluchtelingen aankwamen. In 2015 lag het totaalcijfer voor Europa op iets meer dan een miljoen.
In 2018 zijn er zo’n 60.000 migranten en vluchtelingen naar Europa gekomen, waarvan bijna 28.000 naar Spanje.