Massale bosbranden op Nieuw-Zeelands platteland: duizenden woningen in gevaar

In Nieuw-Zeeland zijn zo’n 700 mensen uit hun woningen geëvacueerd. Vooral de stadjes Wakefield en Nelson op South Island dreigen zwaar getroffen te worden door de bosbranden.

In Nieuw-Zeeland staan meer dan 2.000 hectaren in brand op het platteland. De autoriteiten hebben een sportstadion nabij Wakefield geopend als opvangcentrum. In het stadje wonen zo’n 3.000 mensen. Ze wachten op berichten van de autoriteiten om te achterhalen of het voor hen ook nodig is om te vertrekken. Dat meldt CTV.

Verder werd bij 250 huizen, die het risico lopen platgebrand te worden, aangeklopt om er zeker van te zijn dat er niemand meer in de woning was.

(In Australië zijn er momenteel enorme overstromingen: krokodillen in woonwijken en 2.000 huizen overspoeld.)

Meerdere gebieden in gevaar

Ook in andere steden in de droge, zuidelijke regio van Nieuw-Zeeland zijn er ernstige problemen, zoals in de stad Nelson waar zo’n 50.000 mensen wonen. Volgens de brandweer zou het vier tot vijf dagen duren eer de bosbranden onder controle zullen zijn.

(Lees hier meer over de record-hittegolf in Australië.)

Slechter aan toe

Bosbranden zijn schering en inslag in Nieuw-Zeeland, maar de afgelopen twee jaar is er sprake van ongeziene hittegolven en meer branden dan ooit. In februari 2017 zijn er bij de stad Christchurch nog meer dan 2.000 hectaren land en negen huizen verwoest geraakt door bosbranden.

Professor milieuwetenschap George Perry van de University of Auckland wijst erop dat er jaarlijks gemiddeld 4.000 hectare land opbrandt in Nieuw-Zeeland.

“In Tasmanië zijn er op dit moment veel grote brandhaarden”, zegt Perry in de Britse krant The Guardian. “Maar qua omvang is Nieuw-Zeeland er steeds slechter aan toe, vooral omdat de vegetatie niet aangepast is om het vuur aan te kunnen.”

(Lees waarom onze oceanen er binnenkort groener en blauwer uit gaan zien.)

Meer ontvlambaar landschap

“Er is een hoog risico dat we een meer ontvlambaar landschap krijgen dat meer branden zal uitlokken”, zegt Perry. Volgens hem is het aan de Nieuw-Zeelanders om zichzelf te beschermen. “De meeste mensen in Nieuw-Zeeland zijn daar niet tegen opgewassen. We zijn ontzettend voorbereid op aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen. Maar ik denk niet dat mensen voldoende nadenken over bosbranden als bedreiging. Nieuw-Zeelanders hebben dat altijd gezien als iets dat gebeurt in Australië, Californië of in het Middellandse Zeegebied.”

(De klimaatcrisis waar je nog niet hebt van gehoord: klaar voor een paar honderd miljoen nieuwe vluchtelingen?)

Waterbevoorrading en irrigatie

Bovendien zorgt het droge klimaat in de regio voor bijkomende problemen voor inwoners en boeren. “Er heerst een gevoel van ontsteltenis”, klinkt het bij de brandweer. “Het ziet er niet naar uit dat er regen aankomt en het is erg droog. Bij sommigen dringt het door dat het ergste zou kunnen gebeuren. De rivieren zouden kunnen uitdrogen en dan kunnen we niet irrigeren. Dan zou het tot ernstige tekorten komen in de waterbevoorrading.”

(Lees hier hoe ons probleem met het klimaat een miljoen jaar geleden begon.)

Enkele beelden:

Meer
Lees meer...