Brexit is een verhaal dat aan de Britten werd verkocht op half-rationele basis. 350 miljoen pond zou ie gaan opbrengen, elke week. Als dat geld niet naar de EU zou gaan, maar naar het VK, was dat een goede zaak. Alleen is er ergens iets verkeerd gegaan met de berekeningen: momenteel zou hij de Britten dik 900 miljoen euro gaan kosten.
De Leave-campagne maakte er haar speerpunt van: de brexit zou de Britten elke week zo’n 400 miljoen euro gaan opbrengen. Met die opbrengsten die zogezegd niet meer naar de Europese administratie zouden gaan, maar naar de Britse staatskas, konden er dan problemen op landelijk niveau worden aangepakt.
350 miljoen pond voor de NHS …
Die slogan werd over heel Groot-Brittannië op bussen uitgesmeerd. De 350 miljoen pond werd hét symbool van het brexit-debat, te zien op foto’s en de achtergrond van zowat elk debat. Het klonk ook goed: geen geld voor administratie, maar wel voor onderwijs of de NHS.
’t Is een boodschap die duidelijk aangeslagen is, al is ze zeker niet de enige reden voor de uitslag van het referendum dat besliste dat Groot-Brittannië binnenkort uit de Europese Unie stapt. Alleen is er nu een klein struikelblok opgedoken. Hoewel, klein, iemand in de Leave-campagne schijnt een rekenfout van een miljard gemaakt te hebben.
… of niet
Een miljard per week, wel degelijk, want dat is het verschil tussen de Leave-campagne-beloftes en de realiteit. In plaats van 400 miljoen euro te winnen, zouden de Britten op het punt staan om tot 800 miljoen pond per week te verliezen, da’s zo’n 910 miljoen euro. Hoe komt dat? Niet alleen door foutieve informatie, maar ook door de (deels onvoorziene) gevolgen van een brexit.
De economie is namelijk niet stabiel gebleven: in Groot-Brittannië zijn ze in vergelijking met twee jaar geleden 2% van het bruto nationaal inkomen kwijt. Dat lijkt niet dramatisch, maar is slecht nieuws: het is op een haar na geen officiële recessie. Maar het wordt erger: in vergelijking met de rest van de G7, doet het VK het zeer slecht.
Wél groei buiten VK
Want de G7 doet het beter: zij hadden een groei van rond de zes procent, terwijl de groei in Groot-Brittannië dus verminderd is. Dat voel je ook op straat: de koopkracht van de Britten is gestabiliseerd. Nochtans zijn er, buiten de brexit, geen redenen waarom Groot-Brittannië erop zou achteruit gaan.
De cijfers zijn niet afkomstig van de EU, maar van de nationale bank van Groot-Brittannië. Een onafhankelijk comité, heeft daar de gevolgen van brexit bestudeerd en komt tot de conclusie dat de split zou kunnen leiden tot een grotere crisis dan die in 2008.
Dat is extra pijnlijk omdat recente polls ook aantonen dat veel Britten die voor Leave gestemd hebben, zich bedrogen voelen door de foute informatie in de campagne. De beloofde 350 miljoen pond is daar kop van jut.