Smartphoneverslaafden zijn de nieuwe dronken chauffeurs

Je smartphone gebruiken terwijl je achter het stuur zit, is geen goed idee. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat smartphones een van de belangrijkste oorzaken zijn van zware of dodelijke verkeersongevallen? Ze leiden namelijk je aandacht af van de weg en zorgen ervoor dat je te traag reageert.

Uit een onderzoek van Zendrive, dat het gedrag van chauffeurs analyseert, blijkt dat afleiding tijdens het rijden een steeds groter wordend probleem is. Het gaat vooral om chauffeurs die constant met hun smartphone bezig zijn. En dat is een opvallend resultaat, want de overheid werkt al jaren aan een veiliger verkeer.

Smartphoneverslaafden

Volgens het onderzoek is het aantal smartphoneverslaafden verdubbeld sinds vorig jaar. Ondertussen heeft al één persoon op twaalf er last van. Als die trend zich voortzet, zou tegen 2022 al één op vijf verslaafd zijn aan zijn of haar smartphone. En dat is enorm gevaarlijk voor het verkeer, zegt Zendrive: “Verslaafden staren gewoon naar hun scherm terwijl ze achter het stuur zitten.”

Hoe zit het in Europa?

Het onderzoek van Zendrive gaat enkel over de situatie in de Verenigde Staten, maar ook in Europa staan we er niet al te goed voor. Zware of dodelijke ongevallen worden drie van de tien keren veroorzaakt door afleiding. En bovenaan het lijstje met afleidingen staat in Spanje het gebruik van de mobiele telefoon. Zelfs wanneer chauffeurs handsfree bellen, gaat belangrijke informatie over het verkeer verloren.

In België zou vijf procent van die zware of dodelijke ongevallen veroorzaakt worden door de smartphone, zelfs al bellen chauffeurs handsfree. Elk jaar vallen in ons land minstens dertig doden en 2.500 gewonden door verkeersongevallen. Het lijkt erop dat rijden met de smartphone in de hand de nieuwe norm geworden is, en dat maakt de CEO van Zendrive een beetje bang.

Pexels

Het onderzoek

De smartphoneverslaafden zelf hebben niet door dat hun gedrag een probleem is. Erger nog: 93 procent zegt een veilige tot zelfs extreem veilige rijstijl te hebben, ook al legt hun auto honderden meters af in die paar seconden dat ze bezig zijn met hun smartphone. En die paar seconden komen bij smartphoneverslaafden gemiddeld vier keer meer voor per rit dan bij andere bestuurders. Dat zorgt ervoor dat ze maar liefst zes keer zo lang naar hun scherm kijken terwijl ze achter het stuur zitten.

Reactietijd veel groter

Je smartphone gebruiken terwijl je je in het verkeer begeeft, zorgt ervoor dat je reactiesnelheid veel trager wordt. Je hebt 20 tot 40 procent meer tijd nodig om op iets dat rond je auto gebeurt te reageren. Het gaat onder andere over remmen: een chauffeur die met zijn smartphone bezig is, begint later te remmen en moet dat daardoor dan ook veel bruusker doen.

Meer
Lees meer...