“En hopla, leugens, altijd maar weer leugens.” Groen-voorzitter Meyrem Almaci weert zich als een duivel in een wijwatervat, als het gaat over de ‘groene belastingtsunami’, waar N-VA-voorzitter Bart De Wever het over heeft. Op Radio 1 werd het debat tussen beiden een flinke schreeuwpartij, waarbij Groen felle woorden hanteerde: “Lastercampagnes”, “quatsch”, “een parlementslid en voorzitter onwaardig”, “onzin”, het passeerde allemaal.
Hopelijk heeft u vanmorgen, op een maandag nota bene, niet naar Radio 1 geluisterd op een nuchtere maag. Want het debat tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci was bij momenten echt moeilijk verteerbaar. Meer dan eens neigde het richting een schreeuwpartij, waarbij moderator Michael Van Droogenbroeck z’n uiterste best deed het toch een beetje beluisterbaar te houden.
“Ik heb heel het programma van Groen samengeteld. Ik zie bij Groen voor 20 miljard euro aan belastingen zitten, 20 miljard. Het planbureau heeft het zo berekend”, zo schoot De Wever op een bepaald moment met scherp. Almaci ging letterlijk aan het lachen van dergelijk bedrag. “Uw heerlijke lach die ik dan altijd hoor”, stelde De Wever. “Als je je moet bedienen van dergelijke karikaturen, zijn we ver gekomen”, repliceerde Almaci uiteindelijk.
“Je hebt dat rekeningrijden, dat geeft een nettotaks van 1,1 miljard”, zei De Wever. “Bovenop de accijnzen, de bedrijfswagens die geschrapt worden. Dat is de grootste inkomensvermindering voor de middenklasse ooit. Dan zeggen wij: ‘Sorry, in dat spel spelen wij niet meer mee. Dan hoeft het voor ons niet meer.'”
“Ik ben de lastercampagnes van N-VA stilaan beu. Meneer De Wever verkoopt quatsch en hij weet dat. Dat is niet anders dan liegen dat overblijft”, zo ging Almaci in crescendo. “De afgelopen jaren hebt u de facturen bij de middenklasse gelegd, met een indexsprong, met een suikertaks, met een Turteltaks. Wij blijven achter rekeningrijden staan, omdat elke mobiliteitsexpert u zal zeggen dat we naar een modal shift moeten gaan. Wat u hebt nagelaten, is voorzien in alternatieven: u hebt bespaard op het openbaar vervoer en ervoor gezorgd dat mensen als beesten moeten rechtstaan in de trein.”
De Wever hamert op extra belastingen
Die constante kwam telkens terug: de N-VA die telkens opnieuw op het zere punt van extra belastingen drukte, en Groen die dat wegzette als “leugens”. Afgelopen weekend kwam de partij opnieuw onder druk over de extra taksen die er zouden komen, onder meer op dure wijncollecties. Daarvoor zou er een vermogenskadaster komen, als het aan Groen ligt.
“Ik lees wat ik lees, er wordt vaak verwezen naar het Planbureau, u kan er niet naast. 13,7 miljard aan nieuwe belastingen in het groene programma. En die gaan vooral ten koste van de middenklasse”, zo ging De Wever alweer in de aanval. “We doen het drie keer beter dan de N-VA, voor de middenklasse”, zo ging Almaci boven de N-VA-voorzitter. “Drie keer beter”. Het geheel werd een kakofonie. “Het geheel is eindeloos, nog los van de waanzin van een vermogenskadaster“, stelde De Wever, “Drie keer beter dan de N-VA”, stelde Almaci gelijktijdig.
Het debat begon behoorlijk vermoeiend te worden aan de oren voor de luisteraar op een maandagochtend. Maar Almaci trok opnieuw in de aanval: “Ik ben het een beetje beu dat ecorealisme een rookgordijn is geworden voor econihilisme. (…) Meneer De Wever blijft zich bedienen van de lastercampagne, die eigenlijk een parlementslid en een voorzitter van een partij onwaardig is. Dat is een teken van zwakte. Dat betekent vooral dat u zo’n slecht bilan kan voorleggen, dat u niet anders kan doen dan afleidingsmanoeuvres organiseren.”
Geen veto
“U zal het aan deze tafel alvast niet eens worden”, stelde moderator Van Droogenbroeck. “Ik heb alvast niet die indruk”, zo stelde De Wever cynisch. “Maar je moet niet naar de plannen kijken, maar naar wie dit soort plannen uitvoert. In Duitsland is de energieprijs 70 procent duurder dan in Frankrijk waar men op kernenergie blijft gaan, en de CO2-uitstoot is er tien keer zo hoog per hoofd. Die plannen gaan heel veel geld kosten en niets oplossen. Die gaan voor heel veel bedrijven een nekslag geven. Er zit alleen al aan 7 miljard aan extra lasten voor bedrijven in. Met de groene plannen wordt de ruggengraat van de Vlaamse economie onder druk gezet.”
“Stop met de mensen bang te maken, dat is onzin”, kwam Almaci weer tussen. “Mevrouw Almaci, dit zijn cijfers en feiten die objectief zijn vastgesteld. U mag die allemaal factchecken, die zijn juist.” “U kiest voor de lasten op de middenklasse, wees dan eerlijk”, ging het langs de kant van Groen, “Ik ga het land niet in de afgrond storten. Not on my watch“, stelde N-VA.
Of het water dan toch wel onoverkomelijk diep was tussen beide, wilde de moderator nog weten. Niemand sprak een veto uit, of toch geen ‘harde neen’. “Met deze N-VA kan dat absoluut niet, maar je weet niet wat je krijgt”, stelde Almaci scherp. “Ik heb in Vlaanderen geen enkel veto gesteld. Maar, wij hebben het groene programma eens goed becijferd. Dat is inderdaad een belastingtsunami”, zei De Wever. “Hopla, daar gaan we weer, leugens, altijd maar leugens”, ging Almaci er nog een laatste keer tussen. “Al stel ik vast dat PVDA wel erger is dan Groen, maar niet véél erger”, zo sneerde De Wever terug. Neen, de Kumbaya was even heel ver weg, op zo een maandagochtend.