6 tips om een niet te kraken wachtwoord te maken

Ben jij een van die mensen die nog steeds ‘123456’ of ‘iloveyou’ als wachtwoord gebruikt? Gevaarlijk, zeker nu naaktfoto’s gedeeld worden alsof het tweets zijn. En met een simpel wachtwoord maak je het hackers gewoon té gemakkelijk. Door je wachtwoord te personaliseren, wordt het een stuk moeilijker de code te kraken.

1. Verander een zin in een code

Bedenk een willekeurige zin die bij jou past en neem de eerste letter van elk woord. Bijvoorbeeld: Ik hou van katten maar ik ben allergisch. Dat wordt: ihvkmiba. Het lijkt op wartaal, maar jij weet wat het betekent. Gemakkelijk te onthouden voor jou, moeilijk te vinden voor een ander. 

 2. Mix cijfers en letters

Een tip die je waarschijnlijk al beu gehoord bent maar die wel werkt. Gebruik geen voor de hand liggende getallen zoals ‘123’, maar gebruik een cijfercombinatie die jij zonder moeite kan memoriseren en plaats die tussen de letters. Zo krijg je: ihvk2307miba. Een andere optie is bepaalde letters die iets weg hebben van een cijfer, daarin te veranderen. Ofwel: 1hvkm1b6. Of je gebruikt gewoon beide natuurlijk.

3. Gebruik hoofdletters

En nee, niet gewoon de eerste letter van je wachtwoord. Plaats de hoofdletters er midden in. Dit wordt natuurlijk al moeilijker te onthouden. Want je kan doen is alleen de ene helft van het alfabet in hoofdletters zetten en de andere helft niet. Zo krijgen we: 1HvK2307M1B6. 

Ziet er al een pak ingewikkelder uit, nietwaar?

4. Gebruik je wachtwoord niet opnieuw

Het is heel gemakkelijk om voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar daardoor is het voor hackers ook heel gemakkelijk om bij elk account dat je hebt binnen te breken. Zo raakt hij zonder problemen binnen op je Youtubekanaal én je bankrekening.Verander je wachtwoord ook om de paar maanden.

5. Personaliseer per account.

Oké, het is niet eenvoudig om voor Facebook én Twitter én Gmail én Youtube én Tumblr  én LinkedIn én Flickr én je online datingprofiel een apart wachtwoord te verzinnen en te onthouden. Je kan ze natuurlijk altijd ergens opschrijven, maar de kans dat ze zo gevonden worden is groot. Een oplossing is om per site een code te verzinnen en die toe te voegen aan je wachtwoord. Voor Facebook wordt dit: FB1HvK2307m16. Voor Twitter: TW1HvK2307m16, enzo… 

Hoe meer, hoe beter. Volgens het Georgia Institute of Technology duurt het 17.134 jaar om een wachtwoord van twaalf karakters te kraken. Bij een wachtwoord met acht karakters kan het al in minder dan twee uur. 

6. Meld je altijd af

Je gsm en computer bezitten veel geheimen. Een sterk wachtwoord is een goed begin om die te beschermen, maar als je altijd aangemeld bent, heeft het niet veel zin. Gsm’s en laptops zijn immers dagelijks het doelwit voor dieven. En als je al overal aangemeld bent, kan zelfs het beste wachtwoord daar niets tegen beginnen. P.s: Bewaar voor alle zekerheid je naaktfoto’s op een aparte USB stick en verstop die in een donker hoekje in je kleerkast. Je weet maar nooit. Bron: The Huffington Post, National Geographic 
Meer
Lees meer...