Op 4 oktober vindt het traditionele Offerfeest van de moslims in ons land plaats, en dan worden er opnieuw duizenden schapen onverdoofd geslacht. Het is een heikel thema, waar dierenrechtenorganisaties steeds tegen in opstand komen. Vanaf volgend jaar zullen er al wat veranderingen komen, en mogelijk wordt het op termijn helemaal verboden.
Dit jaar vindt het Offerfeest pijnlijk genoeg plaats op de Werelddierendag. Omdat het niet wil provoceren, houdt dierenrechtenorganisatie GAIA de ‘mars tegen het onverdoofd slachten’ vandaag al, en niet volgende week. Maar boegbeeld Michel Vandenbosch is wel duidelijk: “Dieren onverdoofd de keel oversnijden, is anno 2014 niet langer aanvaardbaar.”
Geen tijdelijke slachtvloeren meer
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ging vandaag in De Zevende Dag op Eén in debat met Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve. Weyts moet uiteraard het welzijn van dieren op de eerste plaats zetten, en zal dus enkele maatregelen nemen. Dit jaar zal er nog onverdoofd geslacht kunnen worden op de tijdelijke slachtvloeren, maar vanaf volgend jaar is dat enkel nog toegelaten in de erkende slachthuizen. Want als de dierenrechtenorganisaties in kortgeding naar de rechter trekken, dan mag er ook niet meer op die tijdelijke vloeren geslacht worden. Europa heeft dat namelijk verboden.
Maar Weyts wil nog verder gaan. Hij kijkt naar landen zoals Nieuw-Zeeland, waar er niet meer onverdoofd geslacht mag worden. De schapen moeten er eerst met elektronarcose verdoofd worden, en daarnaast worden er ook nog grote hoeveelheden halal-lamsvlees aangevoerd. “Maar ik wil chaos vermijden, en daarom wil ik tegen volgend jaar in overleg gaan met de moslimgemeenschap en met de slachthuizen om te zien hoe we dat perfect wettelijk en met zo weinig mogelijk dierenleed kunnen organiseren”, zei Weyts.
“Tien jaar terug in de tijd”
Voor Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve is dit een beslissing die “ons tien jaar terug in de tijd brengt”. Er is namelijk niet voldoende capaciteit in die erkende slachthuizen. Of er dan niet gewoon verdoofd geslacht kan worden? “De Liga van Imams in België heeft geoordeeld dat er geen draagvlak is voor dat onverdoofd slachten”, zei Achaibi. Nochtans mag het in heel wat andere landen wel, maar daar wil Achaibi voorlopig niet van weten. “Het is niet zeker dat de schapen nog leven na die elektrische schok”, zegt hij, en dat is nodig voor het Offerfeest.