Vlaanderen gaat de wetgeving aanpassen zodat binnenkort zelfrijdende auto’s toegelaten zijn. Daarmee stappen we mee in een internationale trend: de next big thing in mobiliteit zijn die zelfrijdende wagens. Er komt meteen ook een proefproject, kondigt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan.
België maakt zich op voor de zelfrijdende auto. In het federale regeringsakkoord staat al dat ons land zich daarop gaat voorbereiden, gisteren gaf minister Weyts in het Vlaams parlement meer uitleg, zoals De Tijd schrijft.
Die zelfrijdende wagen is op goed een jaar tijd van een quasi-zottigheid naar een quasi-zekerheid opgeschoven: zowat alle producenten zijn ermee bezig. Volkswagen bouwt er eentje met TomTom. Mercedes is bezig met zelfrijdende trucks, Volvo heeft testmodellen van personenwagens en Toyota heeft er al eentje klaar die half-zelfrijdend is.
Maar Google neemt natuurlijk het voortouw, met de Google Car die in 2017 gelanceerd wordt. En Tesla is ook volop bezig met dit soort technologie. Die moet vooral het fileprobleem een stuk oplossen: veel rationelere doorstroom (computers die gekoppeld zijn kunnen veel slimmer dan mensen met het concept file om) en dus ook een zuiniger en veiliger verkeer.
Ook De Lijn gaat meedoen
De wet moet daarvoor in België aangepast worden. Want nu is het nog zo dat een bestuurder altijd de controle over zijn voertuig moet hebben. Dat moet dus aangepast worden, willen de constructeurs zelfrijdende auto’s kunnen verkopen.
Minister van Mobiliteit Weyts suggereerde gisteren in het Vlaams parlement dat er ook een Vlaams proefproject komt. “Misschien is daar een rol weggelegd voor Flanders’ Drive.” Weyts wil ook De Lijn betrekken.