11 alternatieven die jongeren vandaag gebruiken om te sms’en 

Wat gebruiken jongeren om te communiceren? Dat is één van de vragen waar Apenstaartjaren dit jaar onderzoek naar deed. Hieruit bleek dat sms aan populariteit heeft ingeboet. In 2012 stuurden jongeren gemiddeld 71 sms’en per dag. Anno 2014 nog 58. Sturen jongeren minder berichten? Integendeel: jongeren zetten een breed scala aan apps in om met elkaar communiceren. Om het geheugen eventjes op te frissen, dit zijn de 11 meest gebruikte apps die aan de populariteit van sms snoepen:

1. Facebook Messenger

Dit is de chat-functie van Facebook en kan je zowel online als mobiel gebruiken. 86% van de jongeren doet dat ook. Facebook Messenger kan je enkel gebruiken met je facebook-vrienden. Dit kan zowel naar vrienden apart of naar een groep. Zoals met de meeste chat-functies kan je naast tekst ook afbeeldingen delen. Sinds kort verplicht Facebook mobiele gebruikers deze app te gebruiken om te chatten. Met de laatste update kan je trouwens ook bellen, zoals je dat met Skype, Viber en aanverwanten kan. 

2. Snapchat

Je kan wel zeggen dat deze app de nieuwste rage is onder jongeren als het om communicatie gaat. 1 op 2 tieners in de middelbare school maakt er gebruik van en dat is heel wat voor zo’n jonge app. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om  ´chatten´ met foto´s (snaps). Een gebruiker stuurt dus een foto naar een vriend of vriendin die eveneens snapchat heeft. Deze snap kan je voorzien van een korte tekst of een tekeningetje. Let wel: de foto is voor de ontvanger maar maximaal 10 seconden te zien (al bestaan er weer andere apps waarmee de foto´s wel bewaard kunnen blijven…). 

3. Skype 

Skype is bekend van de gratis beldienst met je computer via internet. Met de komst van mobiel internet kwam deze dienst als een van de eersten met een applicatie om ook met je telefoon gratis via internet te bellen. Skype is enorm in trek bij online gamers, die de dienst gebruiken om te communiceren met medespelers tijdens een spel in teamverband op het internet. 40% van de jongeren gebruikt het geregeld.

4. Whatsapp

Whatsapp is een dienst om berichten mee te sturen die al langer bekend is . Deze service is gekoppeld aan je telefoonnummer, dus ook hier enkel te gebruiken tussen contacten die je in je telefoon hebt.  Naast tekst kunnen ook foto´s en video´s delen. Het grote voordeel ten opzichte van sms? Dat je een groepsgesprek kan voeren. Bij sms kan je naar meerdere mensen tegelijk hetzelfde bericht versturen, maar de reacties daarop komen niet in dezelfde thread. Bij Whatsapp is dat wel zo. 1 op de 4 Vlaamse jongeren (12-18j) gebruikt het. 

5. iMessage

Dit is de gratis sms-service van en tussen iPhones. Wanneer je verbonden bent met het internet, schakelt de smsfunctie automatisch over naar iMessage. iPhone-gebruikers sms´en dan gratis, en ze hebben een backup van hun verstuurde en ontvangen berichten in de cloud. 24% van de jongeren gebruikt deze app. Ook een opmerkelijk hoog cijfer aangezien deze app enkel op iPhone beschikbaar is.

6. Twitter privéberichten

Dit zijn tweets (een bericht van 140 tekens) naar of van één van je volgers dat alleen door deze persoon gelezen kan worden. Niet aan de wereld gericht, maar aan één persoon.  Zoals je misschien wel weet: Onze Belgische oud-premier Yves Leterme ging hier wel eens de mist in en deelde al eens een berichtje dat niet aan de hele wereld bestemd was. Een beetje genant. Bij jongeren is Twitter minder populair dan je zou denken: ‘Slechts’ 20% maakt er geregeld gebruik van om berichten te sturen.

7. Viber 

Dit is een gelijkaardige dienst als Skype. Net als bij Skype kan je enkel naar mensen bellen die ook Viber hebben. In België zijn dat er niet zo veel, waardoor je niet zo heel veel mensen kan bereiken met Viber. In België heeft 10% van de jongeren deze app onlangs gebruikt.

8. Google Hangout

Google Hangout is de tegenhanger van Facebook Messenger, maar dan op Google+. Een stuk minder populair dan z’n tegenhanger wel, want maar 6% van de jongeren gebruikt hem regelmatig. De Google Hangout en Facebook Messenger zijn zo goed als identiek, al is het met Google Hangout net nog iets gemakkelijker om videogesprekken in groep te voeren.

9. Triiing

Triiing is een variant op Skype en Viber. Het grootste verschil is dat je via de app telefoneert tegen de tarieven van je vaste lijn. Je heb dus geen internetverbinding nodig om met Triiing je mensen op te bellen. 2% van de jongeren gebruikt deze dienst.

10. Voxer

Met Voxer heb je een walkie talkie op zak, maar dan in app-formaat op je smartphone. Om te praten moet je een knop ingedrukt houden. Voxer slaat het geluid op, en stuurt het door naar je contactpersoon. Het geluid blijft opgeslaan, waardoor je dus op elke tijdstip je gesprek kan herbeluisteren. Daarnaast kan je ook gewoon tekst en foto’s delen. Slechts 1% van de jongeren gebruikt deze dienst geregeld.

11. Instagram privéberichten

Niet opgenomen in het Apestaartjaren-onderzoek als sms-vervangende dienst, maar wel nog altijd razend populair bij jongeren (30%). Toen Snapchat voor het grote publiek beschikbaar werd, kon Instagram niet met lede ogen toekijken. Als antwoord creërden ze de functie privéberichten: Je kan nu foto’s rechtstreeks en naar één persoon doorsturen, zonder dat al je volgers daar van meegenieten. En in tegenstelling tot bij Snapchat, blijven die foto’s wel tot het einde der tijden zichtbaar.

Meer info en cijfertjes vind je op www.apestaartjaren.be

Meer
Lees meer...