Harry Potter is jarig en het wordt bijna tijd voor een nieuwe bezem

Hiep-hiep hoera! Harry Potter, de leerling-tovenaar die het opneemt tegen Voldemort, is jarig. Voor wie de boeken van J.K. Rowling las als kind of tiener, is het wel even schrikken om zijn leeftijd te horen. Harry wordt dit jaar namelijk 39. Nog even en hij zit op tram vier en mag beginnen uitkijken naar een nieuwe bezem.

Als jij ook een jaar of tien was toen je de avonturen van Harry Potter begon te lezen, kan je het waarschijnlijk nauwelijks geloven. Maar op 31 juli van dit jaar werd de gebrilde tovenaar 39 jaar oud! Met bijna veertig jaar, drie kinderen en een hele carrière achter de rug, zou je bijna niet geloven dat hij ooit een jong kind op de Hogwarts Express was.

Wanneer is Harry Potter geboren?

Harry Potter and the Philopher’s Stone, het eerste boek in de reeks, werd uitgebracht door Bloomsbury in 1997. Op dat moment is Harry zogezegd 11 jaar. Maar J.K. Rowling, de schrijfster van de Potterboeken, zet Harry’s geboortedatum op 31 juli 1980.

Toen Rowling het eerste idee voor Harry Potter kreeg, op die befaamde treinrit naar Edinburgh in 1990, had ze namelijk een 10-jarige Harry voor ogen. Die is dus geboren in 1980 en wordt op 31 juli (de verjaardag van J.K. Rowling zelf, natuurlijk) elf jaar. Dat leverde dit memorabele moment op:

Intussen is Harry er dus bijna veertig en mag hij denken aan een nieuwe Porsche, euh, bezem. Zijn drie kinderen zitten intussen ook al op Hogwarts en zijn vrouw Ginny is een journalist bij The Daily Prophet. Hoe we dat weten? Door Harry Potter and the Cursed Child, het zwaar bekritiseerde toneelstuk dat Rowling liet schrijven.

All was well

Voor sommige mensen blijft Harry dus maar gewoon zichzelf: voor eeuwig zeventien. All was well, eindigt het boek. Wij houden die gedachte maar in ons achterhoofd: Happy Birthday, Harry!

Meer
Lees meer...