Later deze maand verschijnen nog nieuwe seizoenen van GLOW en 13 Reasons Why dus we zullen ons niet snel gaan vervelen met Netflix, maar eerst is het de beurt aan nieuwe seizoenen van Dear White People en Derry Girls.
Series
Hoewel de serie maar een schamele 6,2 scoort op IMDb heeft Dear White People, de reeks over een fictief studentenhuis in de campus van een prestigieuze en grotendeels witte universiteit toch overwegend goeie kritieken gekregen. De reeks is een sociale satire waarin hedendaags racisme op een luchtige, maar doortastende manier wordt aangeklaagd.
Dear White People is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 van Justin Simien en zowel film als reeks kregen bij hun verschijnen heel wat kritiek te slikken. Zo zou de reeks racisme tegen blanken promoten en zeiden in de aanloop naar de reeks een aantal abonnees van Netflix hun abonnement op. Het is dus allesbehalve dat. Aan het einde van het tweede seizoen werden zowel Sam als Lionel gerekruteerd door een geheime genootschap. Het derde seizoen zal op deze verhaallijn verder gaan, maar daarnaast belooft de show ook een andere aanpak om voorspelbaarheid te voorkomen, voorspelbaarheid “like a third season from a Netflix show.” Wij zijn alvast benieuwd. Een vierde seizoen is voorlopig nog niet bevestigd.
Verder zijn ook de Derry Girls terug deze week, een show die begin dit jaar op Netflix kwam en meteen vlot over de tongen ging is nu al terug voor een tweede seizoen. Noord-Ierse meisjes aan het begin van de jaren 90 en een hoop hilariteit: meer moet je er niet achter zoeken. Van deze verfrissende en humoristische reeks werd meteen meer besteld en ook nu moet je nog geen afscheid nemen van de Derry Girls, want een derde seizoen is aangekondigd voor 2020.
Ook Workin’ Moms komt later deze maand nog terug voor een derde seizoen. Wie er het tweede al heeft doorgejaagd, kersvers ouder is en wil zien dat het normaal is dat dat niet meteen van een leien dakje loopt kan zich tijdens de dutjes van de kleine uk overgeven aan de twee seizoenen van de Australische reeks The Letdown waar Audrey, moeder van een kleintje van twee maanden, een steungroep vervoegt waar ze enkele vreemde vrienden maakt.
Films
Wat films betreft lijkt Netflix nog altijd moeite te hebben met het bereiken van enige status. Het zijn vaak – een films als Roma of The Irishman uitgezonderd – de afdankertjes of de nichefilms die op Netflix terecht komen.
De nieuwe film The Red Sea Diving Resort beleefde zijn première op het Jewish Film Festival in San Francisco en dat hoeft niet te verbazen. De film – met Chris Evans en de Nederlandse Michiel Huisman in de hoofdrollen – vertelt het verhaal van een aantal Mossad-agenten, onder leiding van Ari Levinson (Chris Evans) die aan het begin van de jaren tachtig grote groepen Ethiopische joden een vakantieresort in Soedan probeert binnen te smokkelen. Er woedt een Burgeroorlog in Ethiopië waardoor de geloofsgenoten op de hulp van de Mossad kunnen rekenen. “Operation Brothers” begon begin jaren tachtig en duurde meer dan drie jaar. Klinkt boeiend op papier, maar de recensies voor de film zijn allesbehalve lovend. U weze gewaarschuwd.
Een andere nieuwe film is Otherhood, over drie moeders die hun volwassen moeders onverwacht gaan opzoeken in New York. De moeders horen immers niets meer van hun moeder en wanneer dat ook het geval lijkt te gaan worden op Moederdag nemen ze het heft in eigen handen. Otherhood probeert aan te tonen dat vrouwen ook méér kunnen zijn dan alleen maar moeders en gaat over moeders die proberen terug te vinden wie ze zijn. Dat Patricia Arquette (die ook in Boyhood op indrukwekkende wijze een moeder neerzette die afscheid moet nemen van haar kinderen) één van de hoofdrollen speelt, heeft ons alvast deze film in onze lijst doen zetten.
In de nieuwe Franse film Mon Frère speelt de Franse rapper MHD de hoofdrol. De rapper speelt de rol van Teddy die in afwachting van een rechtszaak naar een gesloten onderwijscentrum wordt gestuurd. Dat gebeurde nadat Teddy probeerde zijn jongere broertje te beschermen tegen zijn gewelddadige vader. De ironie van de zaak: hoofdrolspeler MHD zit sinds januari zelf in de gevangenis naar aanleiding van een dodelijke vechtpartij die in juli 2018 plaatsvond in Parijs. Daarbij kwam een 23-jarige man om het leven.
En wie op zoek is naar een culthit uit de jaren zestig komt deze week aan zijn trekken bij Where Eagles Dare (1968), een oorlogsfilm met Clint Eastwood en Richard Burton dat destijds een groot kassasucces was, ook al vond Clint Eastwood destijds het script naar verluidt “terrible” en vroeg hij om minder dialoog in de film. De film verhaalt over een – volledig fictieve – reddingsoperatie van een Amerikaanse generaal die in 1944 wordt neergeschoten en door de Duitsers gevangen wordt genomen. Als de missie op touw gezet wordt, worden er geheime agenten en een mysterieuze Amerikaanse luitenant toegevoegd aan het team die de missie moeten gaan uitvoeren, met veel geweld en vuurwerk tot gevolg.
Reality
En tot slot willen we nog even wijzen op Basketball Or Nothing, een nieuwe realityreeks over een klein basketbalteam uit Navajo Nation in Arizona die effectief niets hebben behalve het basketbalteam van Chinle High. Zij willen kampioen worden om hun geïsoleerde gemeenschap trots te kunnen maken. De inwoners leven in een reservaat, het gemiddelde inkomen ligt er bedroevend laag en elektriciteit of stromend water is er allesbehalve vanzelfsprekend. Iedereen houdt van een underdog: de ploeg die niet de sterkste is en dan maar de slimste moet zijn. Voor basketbal is dat het basketbalteam van Chinle High in Navaja Nation.