Overmatig zweten: wanneer heb je er last van?

Zomer, een van de tofste seizoenen van het jaar. Lekker genieten van de zon, maar vaak gaat dat seizoen ook gepaard met veel zweten. Maar wanneer zweet je nu echt te veel? Dat zochten wij voor je uit.

Er zijn meerdere redenen dat je zweet, zo vertelt huisdokter Edwin de Vaal tegen de Nederlandse site NU.nl. Tijdens het sporten of tijdens een hete zomerdag zweet je namelijk om af te koelen. Dat zweet is geurloos. Maar je kan ook beginnen zweten door verschillende emoties, zoals seksuele opwinding, angst of stress. Vaak ruikt dat zweet veel sterker en wordt het geproduceerd in de oksels of de schaamstreek. 

“Mensen die stoppen met het gebruik drugs of alcohol zweten ook vaker. Dat gebeurt niet alleen door het afkicken maar ook omdat ze vaak angst proberen te ontlopen door het gebruik van beide middelen. Als het gebruik stopt, dan komt het zweet terug”, vertelt de dokter de Vaal. 

Overmatig zweten

De ene persoon zweet meer dan de andere, dat is gewoon zo. “Er is geen medische grens waarbij gesproken wordt van overmatig zweten”, zegt de dokter. “Het kan niet echt gemeten worden. Maar vaak spreken we van overmatig zweten als je er zelf maatschappelijke en sociale problemen door ervaart.” 

Als je tijdens bepaalde situaties ontzettend hard begint te zweten kan het zijn dat je last hebt van angstzweet. Dan kan het dus zijn dat je bewust of onbewust die situaties gaat vermijden. Moest je daar last van hebben dan kan je het best even verder bekijken met je huisarts. 

Aluminiumzout

Als je maar af en toe last hebt van overmatig zweten dan kan je best kiezen voor een deodorant met aluminiumzouten. Die zouten zorgen ervoor dat je zweetklieren tijdelijk minder actief zijn. Als je deo die zouten niet heeft, dan verbergt hij meestal gewoon je zweetlucht. Een nadeel aan aluminiumzout is wel dat je gele vlekken kunt krijgen op je T-shirt. Dat komt door de reactie van het zout met je zweet. 

Werkt het aluminiumzout ook niet, dan kan je natuurlijk altijd je zweetklieren laten behandelen. Maar volgens dokter de Vaal gaat dat vaak gepaard met ongewenste bijeffecten en complicaties. Je kan dus best met je huisarts alle opties overlopen. 

Meer
Lees meer...
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.