‘De Ideale Wereld’ is weer bijna toe aan een nieuw seizoen, wij keken vooruit en blikten terug met Jan Jaap van der Wal

Een nieuw televisieseizoen is niet meer denkbaar zonder De Ideale Wereld. Het voorbije seizoen werd dat programma voor het eerst gepresenteerd door Jan Jaap van der Wal dus schoven we eens bij hem aan voor een koffietje en een babbel over het voorbije én het aankomende seizoen.

Jan Jaap van der Wal: Het blijft gek voor mij om een baan te hebben van 9 tot 17 op een redactie en zo. (lacht) Ben ik nooit gewend geweest. Maar de rush die zo typisch is voor een redactie, daar kan ik geen genoeg van krijgen.

Vroeger waren er vier afleveringen per week, dan maak je eigenlijk een ander soort programma en mag er ook wel eens iets mislukken. Nu hebben we er twee, die wel dicht op elkaar in de week zitten. Ik merk wel bij mezelf dat er op de dagen dat er geen deadline is, dat er dan wel hard gewerkt wordt, maar toch ook net iets minder hard dan op die dinsdag en donderdag. Ik denk al snel “Dat doe ik dan morgen wel.” (lacht)

Nieuwe huismuzikant

Er komt een nieuw seizoen aan. Dat gaat traditiegetrouw gepaard met veranderingen en wat nieuwe rubriekjes. Kan je daar al iets over zeggen?

https://www.youtube.com/watch?v=i37YSFEyuCY

van der Wal: Flip Kowlier wordt onze nieuwe huismuzikant. We zijn ook wat nieuwe mensen aan het testen als sidekick. De sidekick komt trouwens ook dichterbij, die komt aan de desk zitten. De nieuwe rubriekjes zitten nog in een testfase. Waar wij nog heel erg over nadenken is over wat er op 26 mei gebeurd is en of we daar iets mee moeten doen. Wij vinden als programma dat we daarover moeten nadenken dus in die richting zitten er ook wat rubriekjes in.

Flip Kowlier heb ik altijd de ideale gast gevonden voor in De Ideale Wereld. Hij heeft een gevoel voor humor dat perfect bij het programma past.

van der Wal: Ja, precies. Dat was één van de overwegingen. Compact Disk Dummies waren ook een onderdeel van de redactie en doken op den duur ook op in filmpjes en zo dus daar moeten we wel rekening mee houden als je zo iemand vraagt. Fijn bijeffect is dat Flip Kowlier geen zak geeft om het nieuws. (lacht) Het kan wel verfrissend zijn om ook die stem eens te laten horen.

Als Nederlander kan je ook een ander perspectief binnen brengen. Om maar iets te noemen: Nederland heeft een canon, de discussie daarover is in Nederland dus al gevoerd.

van der Wal: Bijvoorbeeld, en ik kan dus ook zeggen dat er in Nederland niemand met die canon bezig is geweest en dat niemand er ooit al van heeft gehoord. (lacht) Dat is dus helemaal niet zo’n groot ding. Een figuur als Thierry Baudet kon ik ook wat duiden. Het heeft voordelen, maar het is nu niet zo dat ik de deur ga openzetten voor allerlei Nederlanders. Ik beschouw mezelf nu wel als Vlaming. Dat gezegd zijnde: Paul De Leeuw komt wel langs in het volgende seizoen.

Vincent Kompany kon wéér niet

Er zijn 64 afleveringen geweest in het voorbije seizoen. De Ideale Wereld is ook erg afhankelijk van wie je als gast hebt. Komt daar je ervaring als komiek van pas?

Woestijnvis/VRT

van der Wal: Ik vind een gesprek voeren leuk, maar als er een grap ligt, zal ik ze niet laten liggen, als je dat bedoelt. We zijn wel aan het praten om de gast een grotere rol te geven in die zin dat we de centrale gast een factor willen laten zijn in de onderwerpen die we selecteren. We moeten meer kijken naar welke onderwerpen bij onze gast passen. Bij Eline De Munck bijvoorbeeld was er net dat nieuws van Samsung en hun telefoons die het lieten afweten en omdat zij zelf een zaak heeft was zij erg verbaasd over hoe zoiets in godsnaam kon. Daar moeten we volgens mij iets meer naar zoeken.

Wie staat er bovenaan jullie wensenlijst als gast?

van der Wal: Dries Mertens of Kevin De Bruyne zou altijd leuk zijn, maar die wonen elders. Vincent Kompany nu niet, maar die heeft momenteel ook wel wat anders te doen. Hij wilde zelfs niet komen toen we hem de dubbelfunctie van gast en eindredacteur aanboden. (lacht) En van Matthias Schoenaerts hopen we dat we ‘m toch ook eens een keertje kunnen strikken.

Woestijnvis/VRT

Eén van de leukste afleveringen van het afgelopen jaar vonden wij die met Charlotte Adigéry. Ze is niet héél bekend, maar zo zie je dat de verrassingen toch altijd weer schuilen in hoeken waar je ze niet meteen verwacht. Een meer onbekende gast is meer onbevangen. Mensen als Jan Peumans, Walter Zinzen of Herman De Croo, mensen die geen blad voor de mond hoeven te nemen, die vrij kunnen praten doordat ze afstand hebben genomen van hun materie, die zijn ook heel erg fijn.µ

Concurrentie voor Danira

In Nederland heb je Zondag Met Lubach. Is dat een programma waaraan jullie durven te spiegelen? Het valt me op dat het aantal onderwerpen daar lager ligt, maar dat ze er wel al eens dieper op een onderwerp durven ingaan.

VPRO

van der Wal: Hij doet dat prima, maar het is echt wel een ander soort programma. Het leuke aan De Ideale Wereld is de veelheid van het programma. Je hebt de sidekicks, Sociaal Incapabele Michiel, ikzelf: dat die soort verschillende humor allemaal bij elkaar komen, daar zou ik niet zomaar van af willen stappen.

Het is een terugkerende grap dat jullie kijkcijfers laag zijn. Tegelijkertijd doen jullie het online wel goed. Je zou je kunnen afvragen of De Ideale Wereld wel nog moet blijven bestaan in de vorm van het televisieprogramma.

van der Wal: Wat wij merkten is dat begin januari, toen Van Gils & Gasten er nog niet was en Gert Late Night ook niet, dat we toen wel een paar weken na elkaar tegen de 300.000 kijkers hebben aangezeten. Dat betekent dat er dus vanuit die doelgroep ook mensen zijn die ons vinden. We zijn dus wel degelijk concurrentie voor Vandaag, Danira haar nieuwe talkshow en voor Gert Late Night. Tegelijkertijd zijn we heel anders én uniek in Vlaanderen. Het probleem is, denk ik, dat er nog al eens met het tijdstip van De Ideale Wereld wordt geschoven op Canvas – omdat er voetbal of een lange documentaire of zo is – en dan kan ik me voorstellen dat een deel van de mensen dan online gaat kijken. Maar de beste vorm om De Ideale Wereld te bekijken vind ik nog steeds als televisieprogramma.

De Ideale Wereld is terug op Canvas te zien, elke dinsdag en donderdag vanaf 3 september.

Meer
Lees meer...