Crevits moet nu kaarten op tafel leggen bij CD&V: onduidelijke leiding veroorzaakte al veel schade

CD&V weet vandaag veel meer over de toekomst van de leiding aan de top van de partij.

Wat gebeurt er precies? CD&V moet twee Vlaamse ministers en de parlementsvoorzitter aanduiden. Tenzij ze van N-VA toch gedaan krijgen dat die de parlementsvoorzitter nemen, dan krijgen ze er één minister bij. Deze middag verdelen de drie partijvoorzitters, Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) én Gwendolyn Rutten (Open Vld) de portefeuilles in de nieuwe regering. Daarna is het aan de partijen om die bevoegdheden toe te wijzen aan namen: wie worden dus de twee christendemocratische ministers in de Vlaamse regering?

De details: CD&V heeft de tweede keuze. Het is volgens het systeem D’Hondt na N-VA, aan CD&V om een portefeuille te kiezen. Logischerwijze is dat Welzijn, een post waar de christendemocraten voor zouden gaan.

Praktisch: De christendemocraten blazen verzamelen in een cultureel paleis: het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in het hartje van de hoofdstad.

Tussen de regels: Met de keuze van de namen, komt er een eind aan de onduidelijkheid die Hilde Crevits (CD&V) liet bestaan over haar persoonlijke toekomst. De West-Vlaamse kwam als sterkste uit de verkiezingen, en iedereen zag haar als de nieuwe natuurlijke leider van CD&V. Maar ze weigerde meteen duidelijkheid te creëren, en het voorzitterschap van de partij op zich te nemen. Dat leidde tot veel spanningen:

  • Het gaf het beeld van een verdeelde top, bij onderhandelingen was het telkens én Wouter Beke én Hilde Crevits. Wie was nu de baas?
  • Verschillende figuren zoals Hendrik Bogaert en Sammy Mahdi lonken ook naar het voorzitterschap, moest Crevits het niet doen. Maar daarbij moeten ze zichzelf constant in de kijker spelen, door zich kritisch op te stellen en een beeld te scheppen van een ruziemakende partij.
  • Velen gaan ervan uit dat ze toch voor de Vlaamse regering kiest: “Waarom moesten we dan al die maanden in de onzekerheid leven en zonder sterk leiderschap?”, valt binnen de partij te horen.

De grote vraag? Die luidt eigenlijk niet of Crevits erin stapt of niet, want daar zijn de meeste mensen het over eens. Het gaat eerder over Wouter Beke. De afscheidnemende voorzitter zou een perfecte Vlaamse minister kunnen zijn. Maar één zaak is lastig: hij zit nu net in de federale regering, daar weer uitstappen is niet evident. Tenzij natuurlijk Didier Reynders (MR) op hetzelfde moment afscheid neemt: dan verkleint de federale ploeg weer een beetje, en is er minstens pariteit tussen Vlamingen en Franstaligen. Maar het aantal bevoegdheden dat de regering Michel II begint op te stapelen bij z’n overblijvende ministers wordt wel indrukwekkend dan.

The big picture? Meteen na de bekendmaking van Crevits, barst ook de strijd los om het voorzitterschap. Wie staat op als kandidaat? Zijn het de gretige figuren zoals Bogaert en Mahdi, toch eerder een gematigde naam zoals Vincent Van Peteghem, of toch de stabiliteit en ervaring met Koen Geens? Dat wordt vanavond het echte verhaal: wie neemt straks CD&V in handen?

Meer
Lees meer...