Een nieuwe manier van je DNA-code wijzigen, kan 89 procent van de fouten die een ziekte opleveren, aanpakken. De technologie heet prime editing en kan als een genetische woordprocessor je genetische code in je DNA herschrijven.
Wetenschappers ontdekten een nieuwe technologie waarbij het mogelijk is om verschillende fouten in je DNA op te lossen. Die fouten kunnen namelijk tot ziektes of aandoeningen leiden. Met prime editing, kunnen onderzoekers dat probleem bij de kiem aanpakken, zodat het nooit tot uiting komt.
Prime editing
Prime editing is de laatste ontwikkeling op vlak van genbewerking. Die technologie gaat aan een ontzettend snel tempo vooruit. Ons DNA is eigenlijk de handleiding voor het maken en het bewerken van onze lichamen.
De grote innovatie om je DNA aan te passen verandert de wetenschap, maar bij elke verandering kan je je afvragen of dat ethisch verantwoord is.
In dit onderzoek gebruikten de wetenschappers prime editing om op verschillende plaatsen in je lichaam, DNA bij te voegen of te verwijderen. Daarnaast gingen de onderzoekers ook typfouten verbeteren in een van de drie miljard “letters” in je DNA, die de genetische code vormen.
“Je kan eigenlijk prime editors het best vergelijken met een woorden processor, die kan zoeken naar bepaalde fouten in je DNA om ze dan met precisiewerk te vervangen. Prime editors zijn vaak flexibel en hebben een goede bewerking”, vertelt co-auteur, dokter David Liu aan BBC.
Wat je eigenlijk doet is Ctrl-F indrukken om op zoek te gaan naar een bepaald stuk tekst. Dan klik je op Ctrl-C en Crtl-V om een nieuw stuk tekst te plakken.
Genetische code
De technologie gebruikt een in een lab gecreëerd deel van je genetische code. Dat heeft twee functies, de eerste functie is om het specifieke deel in je DNA te vinden. De tweede functie is om het aan te passen.
Er zijn ongeveer 75.000 verschillende mutaties die een ziekte kunnen veroorzaken in het menselijk lichaam. Met prime editing gelooft dokter Liu dat 89 procent van die aandoeningen aangepakt kunnen worden.
De uitdaging is om die verschillende ‘knips’ op de juiste plaats uit te voeren. Daarnaast moeten we er ook zeker van zijn dat het absoluut veilig is. Dus momenteel zit die technologie er nog niet snel aan te komen.