Samsung heeft zijn grootse visie voor de toekomst voorgesteld, en die is erg ‘verbonden’

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft z’n toekomstvisie voorgesteld in Las Vegas. Het bedrijf zet vol in op het Internet of Things (IoT), waarin echt wel alle producten – zelfs stoelen – verbonden zijn met het internet.

Er wordt al jaren gesproken over het Internet of Things, of internet der dingen zoals het ook wel eens wordt genoemd. Maar dit keer heeft het op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, de grootste techbeurs ter wereld, echt wel een centraal plaatsje weten te veroveren. Samsung-topman BK Yoon gaf er zelfs een hele presentatie over, want het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf zet echt wel vol in op dat IoT.

Volgens Yook zal het IoT echt wel de levensstijl van mensen aanpassen. “Het Internet of Things gaat niet over dingen, maar over mensen. Elke mens staat centraal in zijn eigen technologiewereld. Het IoT verandert constant en past zich aan, terwijl mensen door die wereld bewegen”, zo zei hij in Las Vegas. En daarom zal 90 procent van de Samsung-producten tegen 2017 al gefocust zijn op dat IoT, over vijf jaar moet dat honderd procent zijn.

Verborgen waarde

“Het uitbreiden van de toestellen in het IoT-ecosysteem en van de componenten die hen aandrijven, is de eerste stap in het waarmaken van de belofte van het Internet of Things”, zei Yoon. “Samsung heeft nu al een ruim gamma van IoT-toestellen. Vorig jaar leverden we meer dan 665 miljoen producten af. En dat aantal zal alleen maar stijgen. We ontsluieren volop de verborgen waarde van verbonden toestellen en van alledaagse voorwerpen rondom ons.”

En dan gaat het volgens hem niet alleen over een lamp of verwarmingsketel die aanspringt als we via onze smartphone aangeven dat we bijna thuis zijn. Volgens Jeremy Rifkin, topman van de Amerikaanse Vereniging voor Economische Trens, zal IoT echt elk aspect van ons leven beïnvloeden. Door een gigantische hoeveelheid aan extra sensoren zullen consumentenproducten steeds meer bijdragen aan de samenleving en economie. In Vegas omschreef Rifkin een wereld waarin huizen, bedrijven en onze gezondheid volledig gestuurd worden door verbonden toestellen.

Open standaard

Zo moeten uiteindelijk alle producten met elkaar kunnen praten. Stel dat je thuis een muziekje hebt opstaan, maar je gaat vertrekken. Dan moet je smartphone automatisch weten welk liedje werd afgespeeld, en dat beginnen af te spelen van zodra je het huis verlaat. Vervolgens stap je in de wagen waar je smartphone mee verbindt, en rijd je de grens over naar een winkelcentrum in een ander land. Daar ga je naar een informatiescherm, dat ook automatisch met je smartphone verbindt en meteen alle informatie in de juiste taal toont. En dat is nog maar een klein aspect van het volledige spectrum.

Maar voor het zover is, zal er nog wel het een en ander moeten veranderen. Want voorlopig gebruiken nog te veel van die IoT-systemen een andere standaard. Daarom pleit het bedrijf voor een open standaard. “Het Internet of Things kan alleen maar slagen als het open is”, zei SmartThings-topman Alex Hawkinson. SmartThings is echter maar een tijdelijk product dat verschillende standaarden laat samenwerken. “Alle toestellen, vanaf gelijk welk platform, moeten met elkaar kunnen verbinden en communiceren.” 

Meer
Lees meer...