Nog altijd niet helemaal voorbij in Frankrijk: deze vrouw loopt nog vrij rond en ze heeft mogelijk belangrijke info

Nog één verdachte van de terreuraanslagen in Frankrijk is op vrije voeten: de 26-jarige vrouw Hayat Boumeddiene. Wat haar rol exact was, is nog niet geweten, maar ze is de echtgenote van Amedy Coulibaly, de man die gisteren verschillende gijzelaars om het leven bracht in een Joodse winkel in Parijs. Volgens de politie is ze sinds het gewelddadige einde van de gijzeling op de vlucht.

De vrouw dook gisterenmiddag voor het eerst op toen de politie foto’s verspreidde van de jihadisten die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van deze week. Samen met haar echtgenoot Amedy Coulibaly zou ze donderdagochtend in Montrouge een agente hebben doodgeschoten en een andere agent raakte daarbij gewond. En gisteren was ze vermoedelijk binnen in de Joodse winkel waar Coulibaly meerdere mensen gegijzeld hield. Het koppel zou de terreuraanslag bij Charlie Hebdo samen met de schutters, de broers Chérif en Saïd Kouachi, hebben voorbereid.

Vrees voor nieuwe aanslag

Aangezien de andere verdachten allemaal om het leven zijn gekomen toen de politie een einde maakte aan de gijzelingen in Parijs en in Dammartin-en-Goële, is de vrouw nog de enige die ze levend in handen kunnen krijgen. De politie vreest dat het niet om een geïsoleerd groepje jihadisten gaat en dat ze deel uitmaken van een grotere terroristische cel die nieuwe aanslagen kan plegen. Mogelijk zouden ze via Boumeddiene dus belangrijke informatie kunnen bemachtigen.

Die vrees voor nieuwe aanslagen wordt versterkt door een video die een religieuze leider van al-Qaida op het Arabisch Schiereiland gisteren verspreidde. Dat is de groep waartoe de daders zich volgens hun getuigenissen ook rekenden en de man dreigde met nieuwe aanslagen in Frankrijk. De beelden zijn inmiddels van het internet gehaald.

Van normaal meisje tot terroriste

Net zoals Coulibaly, die ooit in een fabriek van Coca-Cola werkte en zelfs op visite mocht bij president Nicolas Sarkozy, was Boumeddiene ooit een jongere met een normale toekomst. Ze had een job als kassierster toen ze haar echtgenoot in 2009 leerde kennen. Pas in dat jaar begon ze een boerka te dragen en enkele maanden later stapte ze met Coulibaly in het huwelijksbootje. Ze zijn enkel religieus getrouwd, dus niet voor de Franse staat. Volgens Franse documenten zou het koppel een jaar later samen met Chérif Kouachi en zijn vrouw naar de radicale islamist Djamel Beghal zijn gereisd. Die zat in het centrum van Frankrijk een celstraf van tien jaar uit voor terreurdaden. Boumeddiene en haar echtgenoot maakten tijdens die reis tal van foto’s en selfies. 

Toen Coulibaly samen met Beghal onder vuur kwam te liggen voor zijn rol in een plan om de Parijse terrorist Ait Ali Belkacem uit de gevangenis te helpen ontsnappen, liet Boumeddienne tijdens ondervragingen blijken hoe fanatiek ze intussen geworden was. Volgens Le Nouvel Observateur weigerde ze aanslagen van al-Qaida te veroordelen en uitte ze haar ongenoegen over de militaire interventies van de Verenigde Staten in de wereld en over de westerse media.

Celstraf voor Coulibaly

Bij Coulibaly thuis heeft de politie in 2010 een kruisboog, veel munitie en valse documenten gevonden. De man was dus toen al gewend om zware wapens te hanteren. Hij moest vervolgens een celstraf van vier jaar uitzitten voor zijn samenzwering met Beghal en kwam in de lente van vorig jaar weer op vrije voeten. Hij droeg nog een tijdje een enkelband tot het officiële einde van zijn straf in mei 2014.

Coulibaly zou volgens verklaringen aan de politie gezegd hebben dat hij Chérif Kouachi in de gevangenis heeft leren kennen. Voor hij het terroristische pad op ging, is Coulibaly immers nog vaker veroordeeld voor andere criminele feiten zoals overvallen. Een professioneel leercontract bij Coca-Cola in zijn geboortedorp moest van hem zes jaar geleden een voorbeeld maken van hoe jongeren een nieuwe kans kunnen krijgen.

500 telefoontjes

Het Franse parket ziet verschillende links tussen het koppel de broers Kouachi, die woensdag twaalf mensen doodden bij de terreuraanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo. En ook Boumeddiene had daarbij vermoedelijk haar taken. Zo zou ze vorig jaar meer dan 500 telefoontjes met de vrouw van één van de broers hebben gepleegd.

De politie heeft indicaties dat de broers Kouachi de voorbije jaren met nog meer jihadistische groepen contact hebben gehad, dus we mogen er niet van uit gaan dat de hele terroristische cel is opgerold. Ook de Franse premier Manuel Valls verklaarde gisteren dat het risico op nieuwe aanslagen blijft bestaan. “We staan voor een serieuze uitdaging”, zei hij. De eerste stap zal dus een nieuwe klopjacht op Hayat Boumeddiene worden. Het is niet duidelijk waar de extremiste zich momenteel zou kunnen bevinden.

(Bronnen: Franse media, SkyNews)
Meer
Lees meer...