Soms heb je gewoon een paar ogen nodig. Niet evident als slechtziende of blinde… maar dat is buiten de Deense app ‘Be My Eyes’ gerekend. Die levert ‘echte ogen’ aan wie ze nodig heeft
In tegenstelling tot veel andere apps is de hulp bij Be My Eyes persoonlijk. Geen scan, geen spraaktechnologie, geen fotovertaling, maar een netwerk van ‘helpers’. Echte mensen met goede ogen die de hunne lenen aan wie ze nodig heeft. Daartoe activeren ze de app op de smartphone, de camera wordt ingeschakeld en een live videoverbinding wordt tot stand gebracht. Het is dan de bedoeling dat de helper elke vraag beantwoordt die de hulpbehoevende vraagt. Antwoordt een helper niet of weigert hij de vraag, dan wordt de oproep doorgestuurd tot er iemand antwoordt.
Op dit moment zijn er een pak meer helpers (24.312) dan blinderen en slechtzienden (2.167) die hulp nodig hebben. Toch zijn er al 4.312 situaties geweest waarbij de app nuttig is geweest. En hun aantallen groeien.
Altijd iemand om te helpen
Be My Eyes is een non-profit organisatie, opgericht door Hans Jorgen Wiberg. “Het is mijn hoop dat door elkaar te helpen als online gemeenschap, Be My Eyes een groot verschil zal uitmaken voor het alledaagse leven van blinden over de hele wereld.”
Tot nu toe zijn blinden en slechtzienden altijd afhankelijk geweest van anderen, zij het buren, vrienden, familie of blindegeleidehonden voor hulp. “Je kan misschien één of twee keer per dag hulp gaan vragen aan je buren, maar bij de derde keer worden ze al een beetje afstandelijker. Deze app vindt altijd iemand die je wil helpen.” Helpers worden niet actief aangezet om te helpen, maar met een puntensysteem wordt wel bijgehouden hoe vaak je hulp verleent.
Volgens Wiberg werd de app tot nu toe vooral gebruikt voor hele praktische dingen zoals bekijken van wie de post is of het juiste rek vinden.
De app is enkel mogelijk door donaties en werkt met open source code, wat betekent dat iedereen kan bijdragen. Op dit moment is de app er enkel voor iPhonegebruikers, maar er wordt hard gewerkt aan een Androidapp.
Bron: Mashable