Dit artikel werd geschreven op het vliegtuig van Honolulu naar Los Angeles, de eerste fase van onze terugreis naar België. Het was mijn vierde reis naar Hawaii en ik ben nog steeds laaiend enthousiast over deze eilanden. Een bestemming die gastvrijheid en een indrukwekkende natuur combineert. Hieronder mijn laatste indrukken en wetenswaardigheden. Tenzij anders vermeld zijn alle foto’s en video’s van deze reis.
Klimaat, tijd en op welke manier naar Hawaii reizen?
Hawaii heeft een subtropisch klimaat met zeer aangename temperaturen (tussen de 20 en de 30 graden).
Hawaii bevind zich op zowat 5 uur vliegen van Los Angeles en een combinatiereis met 1 à 2 weken California heeft mijn voorkeur. Op die manier onderbreek je de lange vlucht en kan je ook nog eens genieten van het (meestal) mooie weer aan de westkust van de Verenigde Staten.
Een andere mogelijkheid is Hawaii combineren met een bezoek aan Australië, Nieuw Zeeland of de Polynesische eilanden.
In Hawaii ben je 11 uur jonger dan in Brussel, maar opgelet want nog 1 uur tegen de tijd verder reizen en je bent plots 1 dag ouder.
Vanuit het Amerikaans vasteland (westkust luchthavens) zijn er directe vluchten naar Hilo en Kona (Hawaii), Kahului (Maui) en Honolulu (Oahu). Meestal vlieg ik vanuit het vasteland naar Honolulu om vervolgens via korte inter-eilandvluchten de andere eilanden te bezoeken.
Geografie
Hawaii bestaat uit 8 vulkanische eilanden waarvan er 1 actief is (Hawaii), 1 slapend is (Mauii) en alle andere uitgedoofd zijn. De vulkanische oorsprong van de eilanden heeft een uniek landschap getekend met zalige stranden en steile met subtropische planten begroeide hellingen.
Het vulkanisme in Hawaii is afkomstig van een hotspot die zich onder de Pacifische plaat bevindt. De hotspot (bron van magma vanuit het binnenste van onze aardbol) blijft al miljoenen jaren op hetzelfde punt actief, doch de Pacifische plaat verschuift ongeveer 8 cm per jaar (een immense verplaatsing). Om die reden komen er altijd maar nieuwe eilanden bij (het jongste eiland in wording is de Lōʻihi Seamount die zich 980 meter onder de zeespiegel bevindt. De Lōʻihi Seamount zal in de verre toekomst het huidige Hawaii als actief vulkaaneiland vervangen. Het wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong en werking van een hotspot staat nog in zijn kinderschoenen en voorlopig zal het nog wel even duren vooraleer een consensus bereikt wordt.
Kaart van het grootste eiland van de Hawaiiaanse archipel, Hawaii (VS staat en grootste eiland hebben dezelfde naam)Mijn favoriete eilanden
HawaII
Wie ooit mijn website Earthquake-Report al eens bezocht heeft, weet dat ik naast aardbevingen ook de activiteit van vulkanen op de voet volg, zodat dit eiland mijn absolute voorkeur wegdraagt. Er zijn maar weinig plaatsen op onze aardbol waar een quasi continu eruptiepatroon van kortbij te bekijken valt en Hawaii is er één van. Tijdens deze reis waren er maar liefst 2 actieve vents in het Volcanoes Nationaal Park, één waar de lava uitstroomt naar de oostkust (richting Pahoa) en waar onlangs nog een woning in de vlammen is opgegaan en een lavameer met een doormeter van ongeveer 300 meter (zie video). De beste manier om beide vents te bekijken is via een helikoptervlucht. In het Volcanoes Nationaal Park kan men ook een heleboel wandelingen maken (zelfs één op de gestolde lava van een actieve krater!).
Bij ons Vlamingen zal Kona allicht het meest bekend zijn. In Kona wordt elk jaar de Iron Man gelopen, gefietst en gezwommen. Hem winnen is zowat de hoogste trofee waarvan iedere triatleet bij het begin van zijn carrière droomt.
Van april tot december moet u zeker walvissen gaan spotten. Zet u op een wat hoger punt langs de kust (hoeft maar 10 meter boven het wateroppervlak te zijn) en geniet van de speelsheid van deze mastodonten. Ik kan er alvast uren naar kijken!
Alles beschrijven zou dit artikel ellenlang maken dus beperkt ik mij tot het opsommen van enkele highlights :
- Hilo, helikoptervluchten boven de vulkaan
- Hilo, zeker ’s ochtends de kleine vismijn bezoeken (voor ons ongekende vissoorten)
- Kalapana
- Talrijke gratis beach parks, waarvan enkele met zwart (lava) zand!
- Verschillende surflocaties
- Volcanoes National Park met een groot aantal activiteiten en wandelingen
- Volcanoes National Park drives (met de auto belangrijke punten verkennen)
- Mauna Loa (actieve vulkaan) wandelingen Hoogte : 4011 meter!
- Verschillende subtropische plantentuinen
- Walvistochten (seizoen van december tot april) en walvisspotting
- Kona (mooie hotels en condominiums en veel winkeltjes)
- Mauna Kea (slapende vulkaan met op de top een aantal grote telescopen) Hoogte : 4030 meter Een dagwandeling naar de top is ten zeerste aan te raden (in de winter ligt er af en toe sneeuw op de bovenste hellingen)
- verschillende locaties met historische vindplaatsen en rotstekeningen
- glasheldere sterrenhemel
Lavameer dat zich voor de ogen van de videomaker plots vloeibaar wordt
Maui
Maui is het eiland dat bij Amerikanen synoniem staat voor romantiek. Maui is de locatie bij uitstek voor huwelijksreizen maar heeft ook voor de natuurliefhebber en de surfer heel wat te bieden.
Een rit naar de top van de 3055 meter hoge Haleakalavulkaan is een absolute must. Het kraterlandschap behoort tot de absolute wereldtop. Waar kan je anders dan in Hawaii op een 3000 meter hoge vulkaan staan en naar het azuurblauwe water van de oceaan kijken.
De stranden van Maui zijn een paradijs voor surfers (zowel kitesurfen als gewoon surfen). Op deze stranden vinden de belangrijkste competities ter wereld plaats.
Voor restaurants, winkeltjes en toeristische activiteiten moet je in Lahaina zijn.
Wat te doen op Maui:
- Haleakala National Park (met de auto tot de top)
- Haleakala National Park (wandelingen in de krater)
- Haleakala National Park (onder begeleiding met de fiets van de top van de vulkaan naar zeeniveau)
- Surfstranden
- Lahaina
- Befaamd om zijn condominiums en luxehotels
- Subtropische vegetatie via rit naar Hana
- Iao needle county park
- Rit rondom het noordelijk deel van het eiland
- Walvistochten (seizoen van december tot april) en walvisspotting
Moloka’i
Melaatseneiland waar Pater Damiaan (Tremelo) zijn zaligverklaring aan te danken heeft. Het eiland heeft 2 totaal verschillende zones, het westelijk gedeelte met subtropische vegetatie en geleidelijke hellingen en een oostelijk deel waar tot op vandaag de overblijvende melaatsen verblijven. Deze keer heb ik het aan mij laten voorbijgaan, maar tijdens een eerdere reis heb ik de melaatsenenclave bezocht. Voor ons Vlamingen is het een beklijvende les geschiedenis.
Oostelijk Moloka’i (melaatsenkant) heeft indrukwekkend mooie napalikusten (steile kusten waar de melaatsen niet overheen geraakten). De autochtone bewoners van Moloka’i wilden immers geen enkel contact met de besmettelijke, vaak erg verminkte lepralijders. Moloka’i wordt door kleine met propeller aangedreven commutervliegtuigen bediend. Moloka’i is een aanrader en wordt slechts zelden bezocht door toeristen.
Kaua’i
Kaua’i is een niet zo vaak bezocht eiland maar heeft na Hawaii de mooiste natuur. Prachtige napalikusten (steile bergwanden van honderden meter hoog) waar bovendien kan in gewandeld worden .
De andere eilanden in een notendop
O’ahu
Het eiland met de meeste bewoning en handel. Veruit de grootste luchthaven van alle eilanden.
Oahu heeft mooie surfstranden maar is nog het best bekend als het Nice van de Stille Oceaan en dat door 1 bezienswaardigheid: Waikiki Beach in Honolulu. Een vergelijking met de Promenade des Anglais in Nice dringt zich op (dure winkels, wandelboulevard, mooie meisjes in badpakken, enz).
Mocht u er toch 1 of meerdere dagen verblijven, vergeet dan vooral de Pearl Harbor Memorial niet te bezoeken. Het memorialponton ligt bovenop een gedeelte van de gekelderde USS Arizona. Een belangrijk gedeelte van de Amerikaanse vloot werd er op nauwelijks enkele uren in de pan gehakt door een groep Japanse kamikazepiloten, de voorlopers van 9/11.
Lana’i
Het eiland telt ongeveer 3200 inwoners en heeft een oppervlakte van 364 km². Lanai is ongeveer 29 km lang en 21 km breed. Het hoogste punt is Lānaʻihale, 1026 m boven zeeniveau. In 1922 kocht James Dole, de president van de Hawaiian Pineapple Company (later Dole Food Company), het gehele eiland en ontwikkelde een groot deel van het eiland tot ’s werelds grootste ananasplantage. In 1992 sloot de laatste ananasplantage, waarna de economie van het eiland vooral op toerisme drijft. Het eiland was toen in handen van James H. Murdock, die onder andere plannen maakte voor een groot windturbinepark op het eiland. In 2012 werd 98% van het eiland aangekocht door Oracle-topman Larry Ellison. Het eiland is in de media bekend geworden door het huwelijk van Bill Gates. Bill wilde in geen geval paparazzi in de buurt en was er nog bijna in gelukt ook, bijna dus …
Koho’olawe
Het eiland is onbewoond en heeft een oppervlakte van 115,6 km² en is daarmee het kleinste eiland van de archipel. Kahoolawe is ongeveer 18 km lang en 10 km breed en ligt 11 km ten zuidwesten van Maui. Het hoogste punt van het eiland (452 m) is de rand van de krater Lua Makika op de top van Puʻu Moaulanui. Op Kahoolawe is weinig zoet water omdat het eiland in de regenschaduw ligt van de vulkaan Haleakala op Maui.
Van 1941 tot 1990 werd het eiland gebruikt als oefenterrein voor het Amerikaanse leger en marine. Sinds 1993 is het een beschermd gebied, de Kaho’olawe Island Reserve. Tegenwoordig mag het eiland alleen gebruikt worden door oorspronkelijke Hawaïanen voor culturele, spirituele, en andere doeleinden.
Ni’ihau
Niihau of Ni’ihau is het westelijkste eiland van de eilandengroep waaruit Hawaï bestaat. Het eiland heeft een oppervlakte van 181 km² en telt ongeveer 160 inwoners. Het eiland meet 30 km bij 10 km. Het hoogste punt (Paniau) ligt op 390 m. De enige nederzetting van naam op Ni’ihau is Puuwai. Bovendien is het eiland in privébezit, het is niet toegankelijk voor buitenstaanders, tenzij op uitnodiging.
Hoe rondreizen en waar verblijven?
Zonder auto kan je heel moeilijk van de pracht van de eilanden genieten. Een huurwagen lijkt mij dus een absolute noodzaak. Informeer u goed over de prijzen en vergelijk ze zeer intensief vermits de extra’s (zoals afkoop franchise en 32 andere optionele verzekeringen hoog kunnen oplopen). De wegen zijn goed tot zeer goed.
Vaak bevinden de campings zich op slechts enkele meter van het strand. Tijdens het weekend kan het er behoorlijk druk worden want Hawaiianen houden ervan om massaal naar de zee af te zakken en er met de kroost te barbecuen, te zwemmen en muziek te maken. In campings (meestal eigendom van de staat Hawaii) wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Hotels en condominiums (appartementen met alles er op en er aan) zijn dan weer eerder aan de dure kant, zeker in vergelijking met het vasteland. Goedkoop logeren kan, maar het is even zoeken en snel genoeg reserveren. Condominiums kunnen ook voor slechts enkele dagen gehuurd worden.
Nuttige links
- Wikitravel Hawaii
- Volcanoes National Park
- Haleakala National Park
- Moloka’i toeristische informatie
- Hawaii officiële toeristische informatie website
Vragen?
Mocht u vragen hebben over deze bestemming, gebruik dan best het commentaar veld hieronder of gebruik het formulier van mijn aardbevingsite.
Prettige reis en maha’lo om dit artikel te lezen!